Räksmörgås

Räksmörgås eller räkmacka. Smörgås med räkor, kokt ägg, majonnäs, avokado, tomat och citron.

Du kan använda skivat ljust bröd som rostbröd eller surdegsbröd. Mjuka och runda polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande blir också gott till räkmacka.

Räkmacka passar till festligare lunch, lättare middag eller till fikat. Gör du små räkmackor kan du servera dem till cocktail, buffé, tilltugg eller förrätt.

Räkna 2 burkar räkor i lag, ca 4 dl skalade räkor eller ca 600 gram oskalade räkor. Riktigt god och lyxig blir räkmackan med stora handskalade räkor så använd det om du ska servera mackan i festligare sammanhang.
 

4 portioner räksmörgås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor bröd som rostbröd, surdegsbröd, polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande
  • 4 kokta ägg
  • 4 dl skalade räkor
  • 40 gram blandad sallad som isbergssallad, spenat, mache osv
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 citron
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 avokados
  • 4 dillkvistar

Tillagning

  1. Tina och skala räkor om du köpt räkor med skal. Häll av och krama ur räkor i lag.
  2. Koka äggen hårdkokta. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Rensa och skölj sallad.
  4. Skölj tomater och dela dem.
  5. Skölj och skär citron i klyftor.
  6. Skala och strimla rödlök.
  7. Skiva bröd om det är i limpa.
  8. Rosta gärna brödet i en panna med smör eller olivolja om du använder rostbröd eller surdegsbröd. Du kan också ha brödet som det är.
  9. Bred ett tjockt lager majonnäs på brödet.
  10. Lägg på några blad blandad sallad.
  11. Skala och skiva äggen. Lägg ägg på salladen.
  12. Lägg en klick majonnäs på varje ägg.
  13. Lägg på tomater vid sidan om ägget.
  14. Dela avokadosarna och ta ut kärnan. Gröp ur avokadosarna med en sked. Skiva varje halva och fördela bredvid äggen på smörgåsarna. Pressa lite citronsaft över avokadobitarna.
  15. Fördela räkorna på smörgåsarna.
  16. Garnera räksmörgåsarna med dillkvistar, citronklyftor samt strimlad rödlök.
  17. Räkmackorna är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer