Räksmörgås

Räksmörgås eller räkmacka. Smörgås med räkor, kokt ägg, majonnäs, avokado, tomat och citron.

Du kan använda skivat ljust bröd som rostbröd eller surdegsbröd. Mjuka och runda polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande blir också gott till räkmacka.

Räkmacka passar till festligare lunch, lättare middag eller till fikat. Gör du små räkmackor kan du servera dem till cocktail, buffé, tilltugg eller förrätt.

Räkna 2 burkar räkor i lag, ca 4 dl skalade räkor eller ca 600 gram oskalade räkor. Riktigt god och lyxig blir räkmackan med stora handskalade räkor så använd det om du ska servera mackan i festligare sammanhang.
 

4 portioner räksmörgås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor bröd som rostbröd, surdegsbröd, polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande
  • 4 kokta ägg
  • 4 dl skalade räkor
  • 40 gram blandad sallad som isbergssallad, spenat, mache osv
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 citron
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 avokados
  • 4 dillkvistar

Tillagning

  1. Tina och skala räkor om du köpt räkor med skal. Häll av och krama ur räkor i lag.
  2. Koka äggen hårdkokta. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Rensa och skölj sallad.
  4. Skölj tomater och dela dem.
  5. Skölj och skär citron i klyftor.
  6. Skala och strimla rödlök.
  7. Skiva bröd om det är i limpa.
  8. Rosta gärna brödet i en panna med smör eller olivolja om du använder rostbröd eller surdegsbröd. Du kan också ha brödet som det är.
  9. Bred ett tjockt lager majonnäs på brödet.
  10. Lägg på några blad blandad sallad.
  11. Skala och skiva äggen. Lägg ägg på salladen.
  12. Lägg en klick majonnäs på varje ägg.
  13. Lägg på tomater vid sidan om ägget.
  14. Dela avokadosarna och ta ut kärnan. Gröp ur avokadosarna med en sked. Skiva varje halva och fördela bredvid äggen på smörgåsarna. Pressa lite citronsaft över avokadobitarna.
  15. Fördela räkorna på smörgåsarna.
  16. Garnera räksmörgåsarna med dillkvistar, citronklyftor samt strimlad rödlök.
  17. Räkmackorna är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer