Pulled pork i ugn

Pulled pork i ugn av grishals eller fläskkarré. Kryddad med BBQ-rub, vitlök, Habanero chili, whiskey, BBQ-sås och rökt fläsk.
Köp färdig BBQ-rub eller blanda själv av några krm spiskummin, paprika och malen fänkål.
Förslag på tillbehör: pulled pork kan serveras på olika vis - som på bilden en gryta med bröd vid sidan toppad med smetana och färsk koriander; som hamburgare i bröd toppad med picklad rödlök och coleslaw; i tunnbröd med sallad, gräddfil och chilisås; i tacos eller tortillas med tex mex tillbehör osv.
Om du vill kan du steka pulled pork i ugnen över natten - sätt då ugnen på 100 grader och låt köttet steka över natten ca 8 timmar i en stekgryta med lock.
Istället för att steka på 125 grader i 4 timmar kan du välja att steka på 110 grader i 6 timmar.
Pulled pork kan du förbereda i god tid och ha i kall i kylen och värma till servering. Vidare kan rester av köttet frysas in.
Chili kan du tillsätta efter smak - här jag valt en stark Habanero chili men det går bra med annan chili efter eget tycke.

6 portioner pulled pork i ugn

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 8 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg grishals eller fläskkarré
  • 2 msk BBQ-rub
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk whiskey
  • 1 dl BBQ-sås
  • 2 dl vatten
  • 100 gram rökt fläsk
  • Tillbehör: 2 dl smetana eller gräddfil
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 6 skivor surdegsbröd

Tillagning

  1. Gnid in grishalsen eller fläskkarrén i BBQ-rub och lägg i en stor fryspåse eller skål.
  2. Skala och tillsätt grovt hackad vitlök.
  3. Skala gul lök och dela dem i halvor samt tillsätt till köttet.
  4. Hacka chilin grovt och tillsätt den tillsammans med whiskeyn. Vänd runt köttet.
  5. Marinera i 3-4 timmar i kylen. Ev. över natten. Köttet kan också stekas direkt men det blir godare av att marineras.
  6. Sätt ugnen på 125 grader.
  7. Lyft upp köttet ur marinaden och bryn köttet runt om i någon msk matolja.
  8. Lägg köttet i en stekgryta med lock eller ugnsform.
  9. Lägg med vitlök, lök och chilin från marinaden.
  10. Häll på BBQ-såsen på köttet.
  11. Häll lite vatten runt om.
  12. Tärna rökt fläsk och strö runt om.
  13. Stek köttet i ca 4 timmar under lock. Använder du en ugnsform så täck med folie.
  14. Ta ut och dra isär köttet i grova bitar.
  15. Servera din pulled pork enligt valfritt ovan förslag.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer