Persiljestuvad potatis stuvad potatis med persilja

Persiljestuvad potatis. En riktig klassiker för alla potatisälskare.
Persiljestuvad potatis kan du göra av nykokt potatis men också potatis som blivit över från ex. gårdagens middag. Persiljestuvad potatis är klassiskt med isterband och rödbetor samt knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Grillad Halloumi ost är gott istället för isterband (ett vegetariskt tips).

4 portioner persiljestuvad potatis

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis av fast sort
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 1 dl hackad persilja, kruspersilja eller bladpersilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka potatisen. Skala den innan eller efter. Låt svalna något så att du kan tärna den. Det går också bra att använda kall kokt potatis.
  2. Tärna eller dela potatisarna i grova skivor.
  3. Smält smöret i en panna med höga kanter eller kastrull.
  4. Tillsätt mjölet och rör ut det i smöret. Tillsätt mjölken under omrörning och låt koka några minuter. Tillsätt ev. en skvätt grädde.
  5. Smaka av stuvningen med salt och peppar samt tillsätt persiljan.
  6. Vänd i potatisar (låt dem bli varma om de varit kalla innan).
  7. Servera den persiljestuvade potatisen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer