Njurtapp i ugn

Njurtapp är en bit njure utan en bit biff eller nötkött även kallad slaktarbiff. Slaktaren tog den ofta till sig själv.
Njurtappen sitter under bröstkorgen. En bit väger vanligtvis runt 600-700 gram och räcker då till runt 6 portioner. Njurtappen består av en innerbit (som är något mörare) och en ytterbit vilka sitter ihop med en stor sena i mitten (som man kan skära bort när man äter).
Fråga i köttdisken efter njurtapp så kan de beställa hem. Den är prisvärd och i skrivande stund kostar den runt 160 kr kilot. Den har mycket smak och är relativt mör även om den steks blodig och har lite tuggmotstånd.
Till njurtapp passar med tillbehör som på bilden: potatiskaka med parmesan, trattkantarellsås, broccoli med ost samt en grönsallad med cocktailtomater - sök recept här på receptfavoriter.
Andra goda tillbehör är klyftpotatis, råstekt potatis, bakad potatis, pommes frites, rostad potatis, potatisgratäng, nudelsallad, texmex-buffé, tomatsallad, bönsallad med mera. Andra såser som passar till njurtapp är bearnaisesås, rödvinssås, gräddsås, coleslaw, pepparsås, kalla yoghurt- eller creme fraiche-såser, vitlökssmör osv.
Stek gärna i klarerat smör sk smörolja. Klarera smör kan du göra själv genom att smälta smöret och sila från den översta oljan och separera från den vita mjölken som hamnar i botten. Då kan man steka på hög värme utan att smöret bränns och man får den goda smörsmaken och smak från brynt kött på samma gång.
På franska heter det Onglet och engelska butchers cut eller skirt.

6 portioner njurtapp i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 650 gram njurtapp
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör, gärna klarerat smör sk smörolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt köttet ligga framme så att det blir rumstempererat
  3. Gnid in njurtappen med salt och svartpeppar.
  4. Värm en stekpanna och lägg i smör.
  5. Bryn njurtappen 2-3 minuter på varje sida så att den får mörk fin färg utan att den bränns.
  6. Flytta köttet till en ugnsform och sätt i en stektermometer.
  7. Sätt in i ugnen och stek i ca 10 minuter till önskad stekgrad. Använd en stektermometer och stek till 54 grader för blodigt, 60-65 grader för medium och 70 grader för välstekt. Tänk på att köttets temperatur fortsätter stiga någon grad efter att du tagit ut det.
  8. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
  9. Vid servering så skär du upp så tunna skivor du kan snett mot köttfibrerna. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer