Myslibar müslibar muslibar

Myslibar, müslibar eller muslibar - samma sak men olika stavning. Granolabars heter det ibland på engelska. Granola är ett annat ord för müsli.
I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill till dina favorit muslibars.
Du kan använda färdig musli eller havregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli. Ingredienserna till müslibarerna binder man sedan ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.
Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna. Ägg har en del i också men inte jag. Jag satte ihop ett förslag nedan sedan kan man ta lite vad man har hemma.

16 myslibars

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, plommon, papaya eller ananas
  • 0,5 dl nötter som jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter eller cashewnötter
  • 0,5 dl bananchips
  • 4 msk kokosflingor
  • 0,5 dl pumpakärnor eller solrosfrön
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 msk honung, sirap eller glukos
  • 100 g smör, margarin eller matolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka den torkade frukten i små bitar och lägg i en stor bunke.
  3. Krossa bananchipsen och hacka nötter samt tillsätt i skålen.
  4. Smält smöret i en kastrull eller använd flytande margarin eller olja.
  5. Blanda i alla torra ingredienser samt tillsätt honung (eller sirap eller glukos).
  6. Tillsätt smör, margarin eller olja och rör ihop till en röra. Tillsätt 0,5 dl hett vatten och rör så att röran går ihop till en mer kletig konsistens genom att havregrynen blir blöta och lite grötiga. Det tar någon minut innan de sugit åt sig.
  7. Bred ut müsliblandningen och tryck ihop den i ett lager på ett bakplåtspapper i en avlång brödform eller liten ugnsform.
  8. Grädda muslibarsen mitt i ugnen i 15 minuter.
  9. Låt blandningen svalna så stelnar den och hänger sedan ihop.
  10. Ta ur musliblandningen ur formen och skär upp lagom stora bitar till müslibars. Slå ev. in dem i folie eller smörpapper.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer