Muffins med choklad

Muffins med choklad och god frosting samt chokladströssel. Det är lätt och gott att baka hembakta stora chokladmuffins.
Du behöver 16 stora muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna.
Välj förslagsvis 60% choklad eller mjölkchoklad att ha i smeten.
Du kan tillsätta mer kakao eller mer grovhackad valfri choklad om du vill ha mer chokladsmak.

16 stora muffins med choklad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk kakao
  • 1 dl choklad av valfri sort hackad i grova bitar
  • 200 g mjukt smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • Frosting: 150 g philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 4 msk chokladströssel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en muffinsplåt eller placera ut muffinsformar på en plåt (ta dubbla formar om du ska baka stora muffins).
  3. Vispa ihop smör och socker några minuter. Mikra ev. smöret så att det blir mjukt.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig vispning.
  5. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, kakao, chokladbitar, salt och mjölk. Rör ihop till en jämn muffinssmet.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna. Häll smet upp till lite över halva formen i varje.
  7. Grädda chokladmuffinsen i ca 20-25 minuter. Mindre muffins kan du grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
  8. Gör under tiden frosting om du gillar det. Blanda ihop philadelphiaost med florsocker.
  9. Bred frostingen på kalla chokladmuffins. Strö ev. över chokladströssel eller annan garnityr.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer