Matbröd med skållat rågmjöl

Ljusa runda stora matbröd med vetemjöl special och smak av lite skållat rågmjöl.
Skållat rågmjöl är mjöl du häller hett vatten på och skållar. Sedan får det stå och svälla några timmar och ger då god smak och lite rustikt stil på brödet.

2 runda matbröd

  • Förberedelse: 6 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 7 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl rågmjöl att skålla
  • 2,5 dl vatten att skålla med
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 50 gram färsk jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,75 dl sirap
  • 1,5 liter vetemjöl special
  • 1 ägg eller någon msk mjölk att pensla med
  • 0,5 dl solrosfrön, vallmofrön, pumpafrön, grova rågflingor, sesamfrön eller polenta att strö över

Tillagning

  1. Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
  3. Tillsätt det skållade rågmjölet, salt, olivolja, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är för lös.
  4. Knåda degen i 10 minuter, gärna i en degblandare.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
  7. Dela den i två delar. Forma två runda bröd. Lägg på bakplåt smord med olja eller bakplåtspapper. Eller lägg i två brödformar smorda med olja eller smör.
  8. Låt bröden jäsa övertäckta i 45 minuter.
  9. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  10. Grädda matbröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Täck över med folie efter halva tiden och sänk värmen till 175 grader (annars bränns de lätt på toppen).
  11. Ta ut bröden och låt de svalna på galler. Låter du de svalna under bakduk så blir de lite mjukare i ytan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer