Marinerade grillad kyckling

Marinerad grillad kyckling på spett förslagsvis med sweet chilisås. Sallad, potatis eller valfritt tillbehör är gott till.
Ta kycklingfiléer eller urbenat kycklingkött. Du kan grilla, ugnssteka eller steka i panna.
Vidare kan du trä marinerade bitar av kyckling på spett eller så kan du banka ut kycklingfiléer och marinera hela bitar att lägga på grillen.

4 portioner marinerad grillad kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl sweet chili att pensla kycklingen med
  • Kall chilisås: 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 msk sweet chilisås
  • 0,5 dl hackade jordnötter
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. PÅ SPETT: Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda strimlor på längden. Skär i kuber.
  2. HELA FILÉER: Banka ut filéerna med en köttklubba till ca 0,5 cm tjocklek.
  3. Blanda kycklingen med olja med vinäger, soja, sambal oelek, tomatpuré och pressade vitlöksklyftor i en skål. Låt marinera minst en halvtimme, gärna längre (då i kylskåp). Under tiden lagar du önskade tillbehör.
  4. Tänd grillen.
  5. SWEET CHILISÅS: Blanda matlagningsyoghurt med sweet chilisås och hackade jordnötter. Smaka av med svartpeppar.
  6. DAGS ATT GRILLA: Trä upp kycklingbitar på spett eller grilla de hela kycklingfiléerna runt om i 5 minuter. Pensla med sweet chilisås mot slutet av grillningen.
  7. Servera spetten med tillbehör och sås. Gärna lite grönsallad som ruccola eller blandad sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer