Majsmuffins med bär

Majsmuffins med bär som blåbär, hallon eller björnbär. Amerikanska muffins bakta med bla majsmjöl (polenta) och bär. Hembakta majsmuffins är goda till fika eller picknick. Godast är de varma med en liten klick smör på.

12 majsmuffins med bär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,5 dl majsmjöl polenta
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1,5 dl filmjölk
  • 3 dl blåbär, björnbär eller hallon, färska eller frysta

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Ställ åt sidan att svalna något.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål - majsmjöl, mjöl, bakpulver och salt.
  4. Vispa ägg och socker samt filmjölk pösigt i en bunke någon minut, gärna med elvisp.
  5. Tillsätt det smälta smöret lite i taget under kraftig vispning.
  6. Rör sedan i mjölblandningen till en jämn muffinssmet.
  7. Vänd i hälften av bären.
  8. Fördela smeten i ca 12 stora muffinsformar (smord muffinspanna eller dubbla pappersformar). Toppa med resterande bär. Tryck ner dem lite i smeten.
  9. Grädda majsmuffinsen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  10. Stick med en provsticka för att se om smeten stelnat och stickan ej är kladdig av smet.
  11. Ta ut och låt majsmuffinsen svalna något innan de serveras.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer