Lussekatter, lussebullar och saffransbröd

Lussekatter, lussebullar och saffransbröd - kärt barn har många namn. Kan också bakas till saffranslängder.

Du kan räkna ca 32 stora eller 48 små lussekatter eller 4 saffranslängder till nedan recept.

32 lussekatter

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 2 dl socker eller ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 gram saffran
  • 1,5 liter vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl russin att garnera med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Baka ut till lussekatter: Forma en rulle, dela den i 4 delar
  10. och var och en av dessa i 8 eller 12.
  11. Rulla lussekatter, lägg på plåt med bakplåtspapper och
  12. tryck i russin. Eller baka ut till saffranslängder (rulla ihop med fyllning av mandelmassa samt socker och klipp sedan snitt i längden) eller fläta till saffransflätor.
  13. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  14. Sätt ugnen på 225 grader för lussekatter och 200 grader för saffranslängder eller saffransflätor.
  15. Pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 10 minuter och saffranslängder eller saffransflätor i nedre delen av ugnen i 20 minuter (täck över med folie om de börjar brännas).
  16. Ta ut lussekatterna eller saffranslängderna eller saffransflätorna.
  17. Låt dem svalna på galler och njut.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer