Lussekatter, lussebullar och saffransbröd

Lussekatter, lussebullar och saffransbröd - kärt barn har många namn. Kan också bakas till saffranslängder.

Du kan räkna ca 32 stora eller 48 små lussekatter eller 4 saffranslängder till nedan recept.

32 lussekatter

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 2 dl socker eller ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 gram saffran
  • 1,5 liter vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl russin att garnera med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Baka ut till lussekatter: Forma en rulle, dela den i 4 delar
  10. och var och en av dessa i 8 eller 12.
  11. Rulla lussekatter, lägg på plåt med bakplåtspapper och
  12. tryck i russin. Eller baka ut till saffranslängder (rulla ihop med fyllning av mandelmassa samt socker och klipp sedan snitt i längden) eller fläta till saffransflätor.
  13. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  14. Sätt ugnen på 225 grader för lussekatter och 200 grader för saffranslängder eller saffransflätor.
  15. Pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 10 minuter och saffranslängder eller saffransflätor i nedre delen av ugnen i 20 minuter (täck över med folie om de börjar brännas).
  16. Ta ut lussekatterna eller saffranslängderna eller saffransflätorna.
  17. Låt dem svalna på galler och njut.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer