Kycklingfile med creme fraiche

Kycklingfilé med crème fraiche smaksatt med dragon och vinäger. En variant på kyckling med bearnaisesås men här är såsen kall och enkelt ihoprörd av creme fraiche, dragon och vinäger.
Andra varianter av kall sås av creme fraiche som passar till kyckling är: några msk sweet chili-sås; några msk ajvar (paprikaröra); dijonsenap och honung; smulad fetaost; smulad getost; några msk pesto; någon tsk riven färsk ingefära; riven pepparrot; någon tsk wasabi; några tsk franska örter.
Servera gärna som på bilden med rostade potatisar samt sötpotatis; ugnstorkade tomater och sallad med babyspenat, kikärter och riven morot vända i lite vinäger, olivolja, salt och peppar.
Annat som passar till kycklingen är klyftpotatis, hasselbackspotatis, ris, tagliatelle, tomatsallad, grönsallad eller annat valfritt tillbehör.

4 portioner kycklingfile med creme fraiche

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1,5 pkt cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ugnsrostad potatis: 500 gram delikatesspotatis eller fast potatis
  • 300 gram sötpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Creme fraiche-sås: 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 100 gram babyspenat
  • 1 morot
  • 2 dl kokta kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba potatisen om den har fint skal. Annars kan du skala den.
  3. Skär i halvor om de är små. Annars i klyftor.
  4. Skala sötpotatisarna och skär dem i grova stavar ca 2 cm tjocka och 1 dm långa.
  5. Lägg potatis och sötpotatis i en ugnsform och blanda runt med olja samt salt.
  6. Baka dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  7. Skölj och dela tomater.
  8. Lägg tomaterna i en ugnsform och blanda med 3 msk olivolja, rosmarin, basilika samt salt och peppar.
  9. Sätt in tomaterna under potatisen och låt steka ca 15 minuter.
  10. Bryn kycklingbrösten i en msk olivolja. Salta och peppra dem.
  11. Lägg dem på tomaterna och låt dem steka färdigt i de resterande 10 minuterna.
  12. Blanda creme fraiche med torkad dragon och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
  13. Förbered sallad om du vill ha det till: skölj spenat, skala och riv morot samt skölj kikärtor. Blanda ihop med olivolja och vinäger i en skål.
  14. Hacka persilja.
  15. Ta ut potatisen och känn om den är klar. Stäng annars av ugnen och låt steka klart på eftervärmen.
  16. Ta ut och skär upp kycklingfiléerna i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka dem på tomaterna och servera dem i ugnsformen. Garnera ev. med mer grovt hackade blad basilika.
  17. Servera kycklingen med creme fraiche-såsen, hackad persilja och önskade tillbehör som förslagsvis den rostade potatisen och sötpotatisen samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer