Krämig och lyxig köttfärssås alá MAM

Krämig och lyxig köttfärssås. En smakrikare köttfärssås som känns lyxig och lite festligare men ändå vardaglig och passar bra mitt i veckan.

Serveras med valfri pasta, förslagsvis spagetti. Grönsallad, gott bröd och riven parmesan passar till. 

4 portioner köttfärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 g pasta som ex. spagetti eller penne
  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 dl grädde
  • 4 msk Johnnys sötstark senap
  • 1 klyfta vitlök (pressad)
  • 2 dl hackad matsvamp (välj egen favoritsvamp)
  • 1 dl krossad tomat
  • 2 msk soja
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk chilisås
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 4 krm torkad basilika
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör till att steka i

Tillagning

  1. Bryn färsen i smöret, tillsätt den hackade löken när färsen nästan är färdigbrynt.
  2. Tillsätt vattnet och köttbuljong tärningarna, småkoka tills vattnet nästan dunstat bort helt.
  3. Tillsätt krossade tomater, soja, senap, tomatpuré, basilika, chilisås, vitlöken, vitpeppar och svartpeppar samt lite salt. Låt hetta upp riktigt ett par minuter och rör om då och då.
  4. Koka pasta.
  5. Tillsätt svampen och sedan grädden till köttfärssåsen, låt puttra 5-7 minuter, rör om då och då. Smaka av och krydda ev efter smak.
  6. Servera köttfärssåsen med pasta.
E-mail
Medel: 3.9 (38 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer