Kokta marinerade Belugalinser

Belugalinser med olivolja, vitlök, honung, balsamvinäger och rödlök.
Belugalinser ser nästan ut som rysk Beluga-kaviar (Beluga-linser låter ju lyxigt iaf).
Belugalinserna passar både till vardags som fest eller till buffé. Ett gott tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera förslagsvis med ugnstekt potatis eller potatispuré samt en sås av kall yoghurt med hackad fetaost i. En tomat- och grönsallad är också gott till.

4 portioner Belugalinser

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 dl okokta Beluga-linser
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 tsk salt och något krm peppar
  • 1 msk honung, gärna flytande Akacia
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Börja med att koka linserna enligt paketet. Låt de svalna.
  2. Beluga-linser behöver ej blötläggas och kokas i dubbelt så mycket vatten i 20 minuter under lock.
  3. Under tiden linserna kokar: fräs i en panna pressad vitlök, finhackad rödlök i rikligt med olivolja. Sätt åt sidan.
  4. Häll av linserna i ett durkslag.
  5. Vänd i linserna i lökblandningen. Salta och peppra samt tillsätt vinäger samt honung.
  6. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar, vinäger samt honung.
  7. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer