Kokt polenta

Introduktion och förberedelse

Kokt polenta är gott som tillbehör som det är eller så kan man låta den stelna och steka i bitar. Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk.

Serveringsförslag

  • Polentan kan servera på två vis - servera nygjord eller låt svalna samt stelna och stek eller grilla i bitar.
  • Polentan kan serveras nygjord likt en majsgröt (tänk som ett potatismos) till ex. italiensk mat, grillat och gryta.
  • Låt kallna och stelna. Sedan låter man den stelna i ett lager. När den kallnat skär du den i ex. trekanter eller rektanglar och sedan steker eller grillar du polentan. Då kan man också förbereda polentan och ha i kylen innan. En variant är då att blanda poletan med 2-3 äggulor på slutet innan den svalnat.

Smaksättning

Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, äggula, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi.

4 portioner polenta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten, grönsaksbuljong eller mjölk (eller blanda)
  • 1,25 dl polenta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 msk riven parmesanost eller grana padano (valfritt)
  • 2-3 äggulor samt ca 1/2 dl polenta extra om du ska låta polentan svalna

Tillagning

  1. Koka upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt och peppar samt polentagryn under omrörning.
  3. Låt polentan sjuda i på svag värme i en kvart. Rör om då och då så att den inte bränns - speciellt om du kokar med mjölk.
  4. Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt, vitpeppar och ev. riven ost.
  5. Nu kan du servera polentan varm.
  6. STELNAD POLENTA: Vill du grilla eller steka polentan så häller du den i en form, smord med lite olivolja, i ett centimeter-tjockt lager och låta svalna och stelna samt förvara med plast över i kylen. Då kan man även röra i 2-3 äggulor i polentan när den är varm.
  7. När polentan stelnat kan du stjälpa upp den på en skärbräda och skära i skivor som ex. trekanter som du sedan steker ljusbruna i olivolja eller grillar.
E-mail
Medel: 4 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 128 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-01