Klassiska saffransbröd

Klassiska saffransbröd, lussekatter eller lussebullar. Lussebullar är ett mjukt sött vetebröd smaksatt med saffran garnerat med russin.

Lussebullar är goda till jul, lucia, advent, fika och glögg.

Du kan halvera satsen om du vill och får då 16 stycken saffransbullar.

32 stora lussebullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 15 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 gram saffran, 2 påsar x 0,5 gram
  • 200 gram smör
  • 2 dl strösocker eller vit sirap
  • 50 gram russin till garnering
  • 1 ägg till pensling

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, ägg, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter. Degen ska jäsa till knappt sin dubbla storlek.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  9. Dela degen på fyra delar och sedan varje del i 8 bitar. Rulla ut varje bit till en sträng och forma saffranskusar eller den form du vill ha. Använd gärna en bakhandduk och lägg den runt en skärbräda så får du bättre grepp att rulla ut längderna. Längderna ska vara ca 25 cm långa. Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som lussebullar.
  10. Lägg saffransbullarna på plåtar med bakplåtspapper eller smorda plåtar.
  11. Garnera med ett russin i varje virvels mitt.
  12. Låt saffransbullarna jäsa övertäckta i 30 min.
  13. De ska ha höjt sig och var mjuka och porösa.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Knäck ett ägg i en kopp, vispa ihop det och pensla saffransbullarna.
  16. Du kan också garnera med mandelspån eller pärlsocker.
  17. Grädda saffransbröden i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills de har fin färg.
  18. Låt saffransbullarna svalna övertäckta med bakduk och njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer