Falafel

Introduktion och förberedelse

Falafel är friterade frasiga bullar av mixade blötlagda kikärter smaksatta med vitlök, lök, salt, persilja och spiskummin.

Du behöver en matberedare att mixa kikärterna med.

    Serveringsförslag

    • Fyll pitabröd, samon eller platta arabiska libabröd med ca 3 st falafel samt grönsaker och sås efter tycke.
    • Goda grönsaker i är skivad eller tärnad tomat, strimlad isbergssallad eller annan blandad grönsallad; tunt skivad rödlök - krydda gärna löken med sumak, hackad bladpersilja, saltgurka i stavar samt inlagd rättika.
    • På en av bilderna är falafeln serverad i pitabröd med grönsallad, tomater, gurka; samt en vitlökssås av crème fraiche, lime, socker och lite vatten; vidare en het tomatsås av kokta krossade tomater med tomatpuré, hackad lök, socker, salt och sambal oelek.
    • Som sås passar yoghurtsås med vitlök, några stänk tabasco eller het chilisås Sriracha eller Sriracha majonnäs; vitlökssås och/eller hummus.
    • På den andra av bilderna hade jag libabröd - arabiskt tunnbröd och falafel med en tomatsallad av tärnad tomat med lite hackad gul lök, bladpersilja, olivolja och äppelcidervinäger; vidare strimlad rödkål masserad med salt, olivolja och balsamvinäger; hummus med sumak; crème fraiche-sås smaksatt med falafelkrydda, sumak och vitlök samt srirachasås.
    • Gott i falafel är också färsk hackad mynta samt tabbouleh.

    Utan bröd

    Smaksättning

    • Kryddningen är valfri men vanligast är vitlök och salt.
    • Jag smaksatte även med persilja, tahini, spiskummin, cayennepeppar och lök.
    • Spiskummin kan ersättas eller kompletteras med mer falafelkrydda om du hittar det.

    Val kikärter

    Jag har valt att göra falaflarna av okokta kikärter som man lägger i blöt dagen innan. Jag hade tidigare recept med kokta kikärter och kikärter från burk men jag tycker ej de blir så bra - utan spricker lätt och man får ha i mjöl så de blir mjöliga.

    Framförhållning

    Lägg ett paket kikärtor i blöt kvällen innan.

    Blötlägg gärna ett helt paket

    Du kan laga falalafel på hela paketet eller ta en till falafel enligt nedan och resten kan du koka. Kokta kikärtor är gott att ha till hummus, i sallader som sallad med varmrökt lax, med paprika eller fetaost, i grytor, soppor eller som tillbehör till det mesta.

    Säkerhet

    När du friterar din falafel så ha alltid ett lock eller något att täcka över grytan med olja med om den skulle börja brinna. Släck ej med vatten utan täck över frityrgrytan med ett lock eller liknande och kväv elden. Ha ej barn i närheten när du friterar och var försiktig med olja. Låt den svalna helt innan du silar upp den till nästa gång.

    Steka falafel

    Istället för att fritera så kan man steka falafel i en stekpanna med rikligt med olja. Forma till biffar, trekantiga järpar eller bullar och stek på medelvärme i minst 10 minuter på varje sida tills de får fin färg och är väl genomstekta.

    Kan frysas

    Receptet kan dubbleras om du vill laga mycket på en gång. Falafelröran kan frysas. Friterad falafel kan frysas men är såklart godast nylagad.

    Falafel i libabröd på tallrik
    Falafel i libabröd - arabiskt tunnbröd med en tomatsallad, lök, bladpersilja; vidare strimlad rödkål med balsamvinäger; hummus med sumak; crème fraiche-sås smaksatt med vitlök; sumak samt srirachasås.

    4 portioner falafel, 12-16 stycken

    • Förberedelse: 1 dag
    • Tillagning: 40 min
    • Klart på: 1 dag 40 min

    Ingredienser

    • 200 gram okokta kikärter
    • 1 msk bikarbonat eller 2 msk bakpulver till blötläggning
    • 2 klyftor vitlök
    • 1,5 tsk salt
    • 1 tsk sesampasta (tahini)
    • 4 msk hackad bladpersilja
    • 1/4 gul lök
    • 1 tsk spiskummin eller falafelkrydda
    • 1 krm cayennepeppar
    • 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
    • 1,5-2 liter vegetabilisk olja, ex. solrosolja eller majsolja

    Tillagning

    1. Lägg torkade kikärter i blöt över natten med bikarbonat eller bakpulver.
    2. Häll av och skölj i durkslag. Sortera bort ev. fula kikärter.
    3. Mixa kikärterna i matberedare med kniven till en smulig deg. Späd med ca 3 tsk vatten eller olivolja så degen precis arbetar runt och blir finfördelad. Rör ner och runt kanterna då och då med en slev. Kör några minuter.
    4. Tillsätt salt, finhackad lök, hackad bladpersilja, spiskummin, sesampasta och cayennepeppar. Kör till en jämn röra.
    5. Smaka av med salt.
    6. Lägg över i en stor skål eller plastburk. Låt stå i kylen minst en halvtimme. Hit kan du förbereda och ha i kylen någon dag. Eller frysa in.
    7. Blanda i 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver. Låt stå 15 minuter.
    8. FRITERA TILL SERVERING: Värm oljan till 185 grader. Använd en termometer under tiden du friterar så att du kan justera värmen. Eller använd en riktig fritös. Ha ett lock till hands att kväva ev. eld med.
    9. Forma avlånga bollar likt järpar av ca 0,75 - 1 dl falafelröra åt gången. Lägg på en bricka eller stor tallrik.
    10. Testa att fritera en liten boll av falafelröran. Den ska bli brun på 3-5 minuter. Den ska ej spricka sönder och dela sig. Smaka om det behövs mer kryddning.
    11. Fritera ca 3-4 falaflar i taget i oljan ca 4-5 minuter runt om. Vänd runt dem då och då. Se till att oljan täcker falaflarna. Kontrollera och justera värmen så att oljan håller mellan 180-185 grader.
    12. Ta upp med hålslev. Lägg på en bricka eller tallrik med lite hushållspapper att suga upp fett med.
    13. Servera dina falaflar. Falaflarna är godast nyfriterade och knapriga. De kan också serveras ljumma eller kalla samt frysas in. Vidare värmas på igen i mikro, panna eller ugn.
    E-mail
    Medel: 3.4 (24 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 192 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-19