Julsylta

Julsylta som är kokt och pressad rimmad fläsklägg smaksatt med kryddpeppar.

1 julsylta

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 15 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg rimmat fläsklägg
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 klyftad gul lök
  • 2 morötter i slantar
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 1 tsk mald kryddpeppar

Tillagning

  1. Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma med en slev.
  2. Tillsätt vit- och kryddpepparkorn, lagerblad, gul lök och morötter.
  3. Koka fläskläggen under lock ca 2 timmar. Fläskläggen ska vara mör och nästan lossna från benet.
  4. Ta upp fläskläggen, skär bort svål och kött från benen.
  5. Lägg tillbaka svål och ben i spadet och låt det koka ihop 30 min.
  6. Låt fläskköttet svalna något och skär i mindre men ännu stora bitar.
  7. Blanda kött med kryddpeppar och vitpeppar i en skål.
  8. Slå in - packa in och pressa ihop köttet i en kökshandduk och/eller form.
  9. Sila fläskspadet och häll så mycket över köttet, så att det nätt och jämnt täcker.
  10. Lägg press på köttet och låt det kallna och stå över natten i kylen.
  11. Ta upp julsyltan och förvara i kylen.
  12. Servera julsyltan med inlagda rödbetor.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer