Jordärtskocksgratäng

Gratäng med jordärtskockor som passar till det mesta där potatisgratäng passar. Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffe.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g jordärtskockor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl mjölk, standard
  • 3 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och putsa jordärtskockorna.
  3. Smörj en ugnssäker form med lite smör eller olivolja.
  4. Skär jordärtskockorna i 3 mm tjocka skivor. Lägg dem i ugnsformen och blanda dem med citronsaft så att de inte mörknar.
  5. Skala och hacka löken och samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull.
  6. Tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar till kastrullen och koka upp.
  7. Häll den varma gräddblandningen över jordärtsskockorna och ställ in formen i ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter.
  8. Ta ut gratängen och strö över riven ost.
  9. Grädda ytterligare 10 minuter i övre delen av ugnen tills gratängen fått fin färg.
  10. Ta ut och servera jordärtskocksgratängen.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer