Inlagd slanggurka

Inlagd slanggurka med ättika, socker, salt och peppar samt hackad persilja.
Blir också gott med hackad dill om gurkan ska serveras till fisk ex. kall inkokt lax, laxburgare eller varmrökt lax.

4 portioner inlagd slanggurka

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 1 stor slanggurka
 • 0,5 dl ättika 12%
 • 3 msk socker
 • 1 tsk salt
 • 1 krm vit- eller svartpeppar
 • 0,5 dl hackad kruspersilja

Tillagning

 1. Skölj gurkan. Skala ev. mönster som ränder med en potatisskalare. Skär gurkan i tunna skivor med kniv, osthyvel eller i matberedare.
 2. Blanda gurkan med ättika, salt, socker och peppar i en skål. Låt stå.
 3. Skölj och hacka kruspersilja fint. Tillsätt hälften till gurkan och spara hälften att garnera med.
 4. Gurkan kan serveras i princip direkt - låt den gärna stå minst 10 minuter dock. Förslag är att du lägger in gurkan först av allt och sedan låter den stå medan du lagar resten av den rätt du tänkt ha gurkan till.
 5. Den inlagda slanggurkan kan med fördel stå i kylen och förvaras i burk med lock flera dagar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer