Hemgjord chokladfudge chokladkola

Hemgjord chokladfudge. Koka egen chokladkola. Här en enkel kola som kokas ihop av socker, kakao och mjölk.
Slå in chokladfudgen som godis i små smörpapper eller annat fint glansigt papper.

25 bitar chokladfudge

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 dl strösocker
  • 5 dl mjölk, standard
  • 1,5 dl kakao
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Blanda mjölk, socker och kakao i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka i ca 30-60 minuter till en kolasmet. Använd en termometer och koka fudgen tills den är 125 grader. Rör då och då och akta så det inte bränns i botten.
  2. Tillsätt vaniljsocker och smör samt rör tills kolasmeten svalnat och tjocknat något.
  3. Olja en form, ca 20x30 cm, med en smaklös olja typ solrosolja (ej olivolja som ju smakar rätt mycket) och häll i chokladfudgen. Bred ut fudgen och låt svalna.
  4. Skär chokladfudgen i små rutor med en oljad kniv. Lättast är att stjälpa upp kolan när den stelnat på ett smörpapper och skära rutor.
  5. Om du vill kan du slå in chokladfudgen i fina små godispapper eller smörpapper.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer