Grillad tonfisk med sallad

Färsk grillad tonfisk med en variant på sallad Nicoise med kokt potatis, grönsallad, grön sparris, körsbärstomater, haricots verts, kokt ägg och vinägrett.

2 portioner grillad tonfisk med sallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk tonfisk
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 kokta potatisar
  • 2 kokta ägg
  • 4 gröna sparrisar
  • 100 gram haricots verts
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl kalamataoliver
  • 150 gram blandsallad
  • 6 körsbärstomater
  • 25 gram sardeller
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 3 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram tonfisken att låt den få rumsvärme (ex. övertäckt med gladplast på en tallrik).
  2. Förbered ingredienserna till salladen: skala och koka potatis (ca 20 minuter), koka ägg (8 minuter), koka sparris (4 minuter) samt koka haricots verts (8 minuter). Låt svalna.
  3. Skär potatis i skivor. Skala och klyfta ägg. Skär sparris och haricots verts i grova bitar.
  4. Skölj sallad och tomater. Skär tomater i halvor.
  5. Skala och strimla rödlök.
  6. Skär sardeller i grova bitar.
  7. Fördela grönsallad, rödlök, potatis, ägg, sparris, haricots verts, rödlök, sardeller och oliver på ett salladsfat eller två djupa tallrikar.
  8. Blanda olja, vinäger, citronsaft, salt, socker och peppar till vinägrett.
  9. Dags att grilla tonfisken: värm en grillpanna eller grilla på utegrill. Pannan eller utegrillen ska vara riktigt het.
  10. Vänd och gnid in tonfisken i olivolja, salt och peppar på en tallrik.
  11. Grilla tonfisken 20-60 sekunder (mer eller mindre beroende på tjocklek) på varje sida. Vill du ha rutmönster så vrider du tonfisken försiktigt ett halvt varv efter halva tiden. Tonfisken ska endast få grillmönster på ytan och ej bli genomstekt utan ha en rå kärna i mitten.
  12. Skär ev. upp tonfisken i sneda skivor och lägg över salladen. Den kan också serveras hel med salladen.
  13. Ringla över vinägrett samt strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer