Grillad tonfisk med sallad

Färsk grillad tonfisk med en variant på sallad Nicoise med kokt potatis, grönsallad, grön sparris, körsbärstomater, haricots verts, kokt ägg och vinägrett.

2 portioner grillad tonfisk med sallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk tonfisk
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 kokta potatisar
  • 2 kokta ägg
  • 4 gröna sparrisar
  • 100 gram haricots verts
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl kalamataoliver
  • 150 gram blandsallad
  • 6 körsbärstomater
  • 25 gram sardeller
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 3 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram tonfisken att låt den få rumsvärme (ex. övertäckt med gladplast på en tallrik).
  2. Förbered ingredienserna till salladen: skala och koka potatis (ca 20 minuter), koka ägg (8 minuter), koka sparris (4 minuter) samt koka haricots verts (8 minuter). Låt svalna.
  3. Skär potatis i skivor. Skala och klyfta ägg. Skär sparris och haricots verts i grova bitar.
  4. Skölj sallad och tomater. Skär tomater i halvor.
  5. Skala och strimla rödlök.
  6. Skär sardeller i grova bitar.
  7. Fördela grönsallad, rödlök, potatis, ägg, sparris, haricots verts, rödlök, sardeller och oliver på ett salladsfat eller två djupa tallrikar.
  8. Blanda olja, vinäger, citronsaft, salt, socker och peppar till vinägrett.
  9. Dags att grilla tonfisken: värm en grillpanna eller grilla på utegrill. Pannan eller utegrillen ska vara riktigt het.
  10. Vänd och gnid in tonfisken i olivolja, salt och peppar på en tallrik.
  11. Grilla tonfisken 20-60 sekunder (mer eller mindre beroende på tjocklek) på varje sida. Vill du ha rutmönster så vrider du tonfisken försiktigt ett halvt varv efter halva tiden. Tonfisken ska endast få grillmönster på ytan och ej bli genomstekt utan ha en rå kärna i mitten.
  12. Skär ev. upp tonfisken i sneda skivor och lägg över salladen. Den kan också serveras hel med salladen.
  13. Ringla över vinägrett samt strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer