Dinkelbröd med tre sorters dinkel

Introduktion och förberedelse

Dinkelbröd med tre sorters dinkel, filmjölk samt bakpulver eller bikarbonat som jäsmedel.

I brödet hade jag kärnor av hel dinkel, siktat dinkelmjöl och fullkornsdinkel. Ett trippel dinkel bröd!

Vidare hade jag i havregryn samt lite linfrön (kan ersättas med solrosfrön).

Brödet har lågt glykemiskt index.

Framförhållning

Blötlägg hel dinkel, dinkelkorn eller kärnor kvällen innan. Eller koka i dubbla mängden vatten i 35 minuter samt låt svalna.

Brödet går sedan snabbt att baka då det ej behöver stå att jäsa eftersom man tillsätter bikarbonat eller bakpulver som jäsmedel.

Varianter

  • Filmjölken kan bytas mot naturell yoghurt.
  • Hackad torkad frukt som aprikoser passar också att blanda i degen. Bär som färska eller frysta lingon eller vinbär är fler förslag.
  • Annat som passar att strö i och över brödet innan gräddning är pumpakärnor, hackade hasselnötter, sesamfrön, och/eller vallmofrön.
  • Prova ett liknande snabbt dinkelbröd med havregryn smaksatt med fänkål och vinbär som toppas med hasselnötter och pumpakärnor.
  • Du kan även baka ett jäst vanligt dinkelbröd med enbart siktat dinkelmjöl och fullkornsdinkel.

2 dinkelbröd med tre sorters dinkel

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 2 dl hela dinkelkorn, dinkelkärnor, hel dinkel
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 4 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 dl hela linfrö eller solrosfrön
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat eller 3 msk bakpulver
  • 1 liter filmjölk
  • 2 msk olivolja eller vegetabilisk till formarna
  • 1 dl hackade torkade aprikoser och/eller nötter

Tillagning

  1. Blötlägg dinkelkärnorna över natten eller minst 8 timmar upp till 20 timmar. Eller koka i dubbla mängden vatten i 35 minuter samt låt svalna
  2. Värm ugnen till 175° vanlig ugn.
  3. Smörj två avlånga brödformar med olja.
  4. Häll av dinkelkornen och blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat samt aprikoser och/eller nötter i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet/deg.
  5. Häll bröddegen i bakformarna.
  6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 50-60 minuter.
  7. Täck brödet med bakplåtspapper efter halva gräddningstiden, annars bränns det.
  8. Ta ur och låt GI-brödet svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-15

Tillbehör och liknande recept: