Fryst Daimtårta glasstårta med Daim

Fryst Daimtårta. En glasstårta eller glasskaka med Daim och söt marängbotten med puffat ris. Gillar du söta desserter är detta för dig.
Fyllningen till tårtan är fryst parfait (glass) smaksatt med krossad Daim.
Daimtårtan passar till dessert, fika, kaffe och buffe.
Ta fram daimtårtan en halvtimme innan servering så den får tina lite och är lättare att skära upp.
Då kan du också garnera Daimkakan med exempelvis hyvlad mjölkchoklad (som på bilden), mörk choklad, vit choklad, kakao, krossad Daim, Daimkulor, kaffebönor i choklad, vispgrädde, frukt som jordgubbar i skivor eller annat gott godis, frukt (burkpäron i skivor är gott) eller bär du gillar.
Du kan också byta ut Daim mot After Eight och få en minttårta eller prova med annat godis du gillar ex. hackad Snickers.
Här har jag smaksatt parfaiten till Daimtårtan med lite kaffe som jag tycker blir gott och bryter av lite.
Daimtårta är perfekt att förbereda innan och ha flera i frysen om du ex. ska ha stor fest.

12 portioner fryst Daimtårta

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • Marängbotten: 2 dl puffat ris
  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker eller florsocker
  • Glass eller parfait: 4 äggulor
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 paket Dubbeldaim
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk kaffepulver (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gör först marängbotten till Daimtårtan: rita upp en cirkel på ca 24 cm diameter på bakplåtspapper. Lägg på en ugnsplåt.
  3. Vispa äggvitorna med elvisp eller i matberedare till ett hårt skum några minuter.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
  5. Blanda i puffat ris.
  6. Bred ut marängsmeten i ett jämnt lager inom cirkeln på bakplåtspappret.
  7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 1 timme och en kvart.
  8. Ta ut marängbottnen, skär loss den från botten och låt den sedan på plåten med bakplåtspappret.
  9. Dags att göra glassen (parfaiten) till fyllningen: Vispa gulorna med socker samt vaniljsocker till ett skum några minuter, gärna med elvisp eller i matberedare.
  10. Hacka eller krossa daimen. Ett tips är att lägga i en liten plastpåse och krossa sönder den för hand eller med nåt hårt.
  11. Vispa grädden hårt.
  12. Blanda krossad Daim, vispad grädde och rör ner äggsmeten. Rör ev. ner lite kaffepulver.
  13. Häll glassmeten på marängbotten och bred ut den jämt.
  14. Ställ Daimtårtan att frysa i minst 2 timmar, gärna över natten eller tills det är dags att servera Daimtårtan.
  15. Ta fram och ställ i kylen en halvtimme innan servering så den mjuknar lite.
  16. Dekorera Daimtårtan om du vill innan servering ex. genom att hyvla över choklad (förslagsvis kan du ta en chokladkaka och hyvla kanten med en osthyvel) eller garnera med godis som krossad Daim, M&Ms eller Nonstop.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer