Frallor bakade med havregrynsgröt

Baka frallor eller bullar med en del havregrynsgröt. Blir saftiga och matiga bullar med gröt i degen. Gott och mättande osötat bröd fullt med nyttigt fibrer.

Ett utmärkt bröd att börja dagen med eller ha till mellanmål, mackor, utflykt, buffé, soppa eller fika.

Degen kan även bakas ut till avlånga bröd som baguetter. Eller baka dem tätt i en långpanna som brytbröd.

25 frallor

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • HAVREGRYNSGRÖT: 4 dl havregryn
  • 8 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • DEG: 50 g margarin eller smör
  • 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk hel kummin (valfritt)
  • 2,5 liter vetemjöl
  • PENSLINGn: 2 ägg
  • 1 dl vallmofrön eller solrosfrön, pumpafrön, havregryn, rågflingor eller sesamfrön

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
  2. Stöt kummin i en mortel (om du vill ha det i).
  3. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
  4. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
  5. Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
  6. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
  7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
  8. Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
  9. Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna på galler under duk.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer