Focaccia

Italienskt bröd i långpanna med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Vidare är oliver och soltorkad tomat vanligt på focaccian men inte nödvändigt.
Hembakt focaccia passar till buffé, soppa, middag, pasta, utflykt mm.
Du kan också ha riven parmesan på toppen eller i degen. Vidare ger en hackad rödlök samt 0,5 tsk timjan god smak till degen.
Det blir ca 12 bitar focaccia.

1 focaccia i långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 50 g jäst, torrjäst eller färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 7 dl fingervarmt vatten (37 grader)
  • 4 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 rödlök
  • Topping: 4 msk olivolja
  • 1 msk gourmetsalt, flingsalt
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 dl svarta goda oliver med kärna, ex kalamataoliver (valfritt)
  • 1 dl grovhackade soltorkade tomater

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten. Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 3 msk olivolja.
  2. Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  3. Hacka löken och tillsätt den tillsammans med timjan. Arbeta in i degen.
  4. Låt focacciadegen jäsa i 40 minuter.
  5. Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja. Du kan också ha ett bakplåtspapper i botten så blir focaccian lättare att få upp sedan.
  6. Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna. Tryck och bred ut degen i långpannan.
  7. Blanda 3 msk olivolja med lika mycket vatten och pensla olivolja över hela degen.
  8. Sprid över rosmarin och flingsalt.
  9. Tryck ev. ner oliver och soltorkad tomat här och där.
  10. Låt focacciadegen jäsa i pannan i ca 35 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och jäs under tiden degen.
  11. Grädda focaccian i 35 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten.
  12. Ta ut och låt svalna. Gärna på galler.
  13. Skär upp focaccian i fyrkanter.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer