Focaccia med soltorkade tomater

Introduktion och förberedelse

Focaccia med soltorkade tomater. Ett Italienskt bröd som bakas som ett stort platt bröd i långpannan. Gott hembakt bröd med smak av hackade soltorkade tomater, timjan, flingsalt, rosmarin och olivolja.

Focaccia passar som soppbröd eller bröd till många på buffé. Gärna med en färskost att bre på focaccia. Skärs upp i kuber eller grova skivor.

Variationer:

  • Baka vanlig focaccia utan soltorkade tomater och med mjölk istället för vatten.
  • Garnera focaccian genom att trycka ner goda oliver i degen lite här och där.
  • Tillsätt 1 hackad gul eller röd lök samt 1 dl riven parmesanost.
  • Istället för vanligt vetemjöl blir focaccia gott om du ersätter 2 dl med vetemjölet mot durumvetemjöl.
  • Med tomatpure och riven ost på blir focaccian som en focacciapizza - gott till utflykt.

1 focaccia bröd i långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 50 g jäst, torrjäst eller färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 7 dl fingervarmt vatten (37 grader)
  • 4 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl
  • 2 krm torkad timjan
  • Topping: 4 msk olivolja
  • 1 msk gourmetsalt, flingsalt
  • 1 tsk torkad rosmarin eller hackad färsk rosmarin
  • 1 dl svarta goda oliver med kärna, ex kalamataoliver (valfritt)
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja (valfritt)

Tillagning

  1. Rör ut jästen i ljummet vatten i en stor bakbunke eller degblandare.
  2. Blanda ner olivolja, timjan och salt.
  3. Tillsätt ev. hackad lök, parmesanost samt durumvete.
  4. Rör i vetemjöl och rör ihop. Knåda ihop focacciadegen som ska vara rätt lös och kladdig. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller för hand i bunken i 10 minuter.
  5. Täck focacciadegen med bakduk och ställ att jäsa ca 50 min.
  6. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter till.
  7. Smörj en ugnsplåt/långpanna med höga kanter tunt med lite olivolja eller lägg i ett bakplåtspapper.
  8. Knåda ut foccaciadegen till ett stort platt bröd och tryck ut i ugnsplåten ca 20x30 cm.
  9. Låt focaccian jäsa övertäckt ca 30 min. Efter en kvart sätter du på ugnen så att den blir varm lagom till gräddning på 200 grader.
  10. Innan du gräddar focaccian kan du garnera den genom att göra fördjupningar i brödet med ett finger, med ca 3-4 cm mellanrum.
  11. Om du vill kan du sticka ner oliver samt soltorkade tomater i varje grop.
  12. Blanda 4 msk olivolja med lika mycket vatten i ett glas och pensla rejält över focacciadegen. Strö över flingsalt samt rosmarin.
  13. Grädda focaccian i mitten av ugnen i ca 30 min.
  14. Ta ut och låt svalna något, gärna på galler.
  15. Skär upp fyrkanter, ca 16 st på en långpanna, eller bryt det i lagom bitar och servera i en brödkorg. Det behövs inget smör eller pålägg till focaccia som ju innehåller mycket olivolja istället.
E-mail
Medel: 4.5 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31