Focaccia med rosmarin

Baka italiensk focaccia i långpanna med flingsalt, olivolja och rosmarin. Skär sedan i rutor och servera till ex. soppa, middag, fest eller på buffé.
Om du vill kan du stoppa i oliver i degen innan du jäser den en andra gång i långpannan.
Istället för torkad rosmarin kan du såklart ta färsk rosmarin. Räkna runt en msk hackad färsk rosmarin.
Räkna att en långpanna räcker till 16 stora rutor focaccia. Serverar du till buffé eller fest så kan du skära focaccian i 5x4 bitar för 25 lagom stora bröd.

1 långpanna focaccia med rosmarin

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 liter vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst för bröd
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk torkad rosmarin till garnering
  • 1 msk flingsalt till garnering

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt vetemjöl, salt, socker samt en fjärdedel av oljan.
  3. Knåda ihop till en deg. 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare.
  4. Jäs degen övertäckt i 45 minuter.
  5. Ta upp degen och knåda ihop den någon minut.
  6. Smörj en långpanna med höga kanter med en fjärdedel av olivoljan.
  7. Knåda ut degen till en rektangel och lägg i långpannan. Pensla på en fjärdedel av olivoljan.
  8. Knåda ut den till kanterna.
  9. Strö över rosmarin och salt.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Jäs focaccian övertäckt i 30 minuter.
  12. Sätt in i ugnen och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  13. Stäng luckan och grädda i 30 minuter tills focaccian har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något i långpannan. Pensla den med resten av olivoljan samt strö ev. över lite mer salt och timjan. Den ska smaka olivolja, salt och timjan - det tycker jag är gott.
  15. Skär upp i förslagsvis 16 rutor till servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer