Focaccia med rosmarin

Baka italiensk focaccia i långpanna med flingsalt, olivolja och rosmarin. Skär sedan i rutor och servera till ex. soppa, middag, fest eller på buffé.
Om du vill kan du stoppa i oliver i degen innan du jäser den en andra gång i långpannan.
Istället för torkad rosmarin kan du såklart ta färsk rosmarin. Räkna runt en msk hackad färsk rosmarin.
Räkna att en långpanna räcker till 16 stora rutor focaccia. Serverar du till buffé eller fest så kan du skära focaccian i 5x4 bitar för 25 lagom stora bröd.

1 långpanna focaccia med rosmarin

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,3 liter vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst för bröd
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk torkad rosmarin till garnering
  • 1 msk flingsalt till garnering

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt vetemjöl, salt, socker samt en fjärdedel av oljan.
  3. Knåda ihop till en deg. 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare.
  4. Jäs degen övertäckt i 45 minuter.
  5. Ta upp degen och knåda ihop den någon minut.
  6. Smörj en långpanna med höga kanter med en fjärdedel av olivoljan.
  7. Knåda ut degen till en rektangel och lägg i långpannan. Pensla på en fjärdedel av olivoljan.
  8. Knåda ut den till kanterna.
  9. Strö över rosmarin och salt.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Jäs focaccian övertäckt i 30 minuter.
  12. Sätt in i ugnen och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  13. Stäng luckan och grädda i 30 minuter tills focaccian har fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna något i långpannan. Pensla den med resten av olivoljan samt strö ev. över lite mer salt och timjan. Den ska smaka olivolja, salt och timjan - det tycker jag är gott.
  15. Skär upp i förslagsvis 16 rutor till servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer