Fisksoppa soppa med fisk

Fisksoppa eller soppa med fisk. God, relativt snabb och enkel fisksoppa.
Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.
Rostad baguette och aioli är gott till.
Nu finns det fryst fisk i bitar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.
Fisksoppan är god nylagad men blir ännu godare om du lagar basen till soppan dagen innan servering - alltså fram tills att du ska lägga i fisken. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och skaldjur när det är dags att äta den.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 0,25 huvud vitkål
  • 8 st delikatess potatisar
  • 0,5 purjolök
  • 1 pkt eller burk passerade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,25 pkt saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 400 gram fisk som lax, torsk eller valfri, färsk eller fryst
  • 100 gram skalade räkor, färska eller frysta
  • 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal (valfritt)
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • Aioli: 2 dl majonnäs
  • 2 pressade klyftor vitlök
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Dela och klyfta samt strimla fänkålen och tillsätt den.
  4. Dela och klyfta samt strimla vitkålen och tillsätt den.
  5. Fräs allt i oljan ca 5 minuter och rör då och då.
  6. Dela, skölj och hacka purjolöken. Tillsätt den.
  7. Skölj, putsa och dela potatisen. Skala den om den har fult skal. Tillsätt potatisen.
  8. Blanda i passerade tomater, fiskbuljongtärning, vatten, saffran, cayennepeppar, timjan, salt och vitpeppar samt koka upp. Koka i 15 minuter.
  9. Rensa och skär blomkål i buketter och tillsätt till soppan. Tillsätt fryst fisk om du använder det. Koka soppan i ytterligare 10 minuter.
  10. Dela färsk fisk i bitar ca 3x3 cm.
  11. Smaka av fisksoppan med salt, vinäger, stjärnanis, lagerblad, cayennepeppar samt ev. lite mer socker.
  12. Gör aiolin under tiden: blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar. Värm ev. bröd.
  13. Tillsätt färsk fisk.
  14. Tillsätt skaldjur som räkor och musslor.
  15. Koka upp soppan.
  16. Tillsätt grädde om du vill ha det i och värm upp.
  17. Servera fisksoppan med nybakt bröd eller rostad baguette samt aioli i skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer