Fisksoppa

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på matig fisksoppa med lax, torsk samt potatis och smak av fänkål, saffran, stjärnanis, grädde, tomat, timjan, purjolök, vitlök, vitkål och vitt vin.

Serveringsförslag

  • Servera med ett gott bröd som baguette - baka eget, köp nybakt eller värm bake-off.
  • Eller servera med basilikabröd som jag gjorde. Vitlöksbröd passar också till.
  • Vidare passar het vitlöksmajonnäs, aioli eller het rouille - majonnäs med vitlök, cayenne och saffran - att klicka i soppan vid servering.
  • Kan serveras till vardags, fest, buffé eller till helgen.

Val av fisk

  • Jag tinade fryst portionsförpackad laxfilé och torskfilé. Torsk kan bytas mot annan vit fisk som Alaska pollock, kolja, sej eller liknande.
  • Det säljs fryst blandad lax och torsk i tärningar som är smidigt till fisksoppan.
  • Du kan tina och skala egna räkor eller ta skalade tinade frysa räkor.
  • Gillar du musslor kan du ta i 100 gram musslor utan skal eller 200 gram med skal (valfritt). Det finns även fryst skaldjursmix som passar bra i soppan.

Kan förberedas

Fisksoppan är god nylagad men kan förberedas i god tid och blir bara godare om den får stå något dygn i kylen. Laga då basen till soppan dagen innan servering - lägg alltså ej i fisken - utan laga bara till grunden. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och räkor samt koka upp till servering.

Tips

Är det små blad på fänkålen så spara dem och strö över till garnering.

Varianter

Andra grönsaker som passar i är blomkål, rotselleri, kålrot, persiljerot, kålrot och/eller palsternacka.

Att dricka till

Vintips till fisksoppan är ett vitt vin - gärna ekfatslagrat Chardonnay eller Sauvignon Blanc.

En gryta fisksoppa med fin färg och smak av saffran, krämig grädde och matig fisk, räkor och annat gott.
En gryta fisksoppa med fin färg och smak av saffran, krämig grädde och matig fisk, räkor och annat gott.

5 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål, 100 gram
  • 0,25 huvud vitkål, 200 gram
  • 7 potatisar, fast sort, 350 gram
  • 0,25 purjolök, 75 gram
  • 1 pkt eller burk krossade tomater
  • 9 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 0,25 pkt saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,25 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk socker
  • 150 gram laxfilé
  • 200 gram vit fisk som torsk, Alaska pollok, sej eller kolja eller valfri sort
  • 100 gram skalade räkor, färska eller frysta
  • 1 dl grädde
  • SNABB AIOLI: 1,5 dl majonnäs
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Förbered grönsaker. Skala och hacka lök. Skala vitlök. Dela, skölj och strimla purjolök. Dela, klyfta samt hacka fänkålen - spara gärna blad från fänkålen till garnering. Dela och klyfta samt strimla vitkålen. Skala potatisen och dela i lagom stora munsbitar.
  2. Lägg lök, pressad vitlök och purjolök i olivolja i en stor tjockbottnad kastrull eller stekgryta med lock.
  3. Fräs i oljan ca 5 minuter på lite över medelvärme utan att få färg. Rör då och då.
  4. Tillsätt vitkålen samt fänkål och fräs några minuter till.
  5. Tillsätt vitt vin och låt koka in i ca 2 minuter.
  6. Rör i passerade tomater, fiskbuljongtärningar, potatis, saffran, cayennepeppar, timjan, salt, vitpeppar, stjärnanis, lagerblad, socker och vatten - allt utom grädde, fisk och räkor.
  7. Koka upp och koka sedan på låg värme i 30 minuter under lock.
  8. Dela färsk fisk i bitar ca 2,5x2,5 cm. Skala räkor. Förvara övertäckt i kylen fram till servering.
  9. Tillsätt grädden till soppan, rör runt samt koka upp.
  10. Hit kan du förbereda. Vill du kyla av soppan snabbt kan du göra det genom att sätta ner grytan i en vask med kallt vatten. Soppan blir bara godare efter något dygn i kylen.
  11. SNABB AIOLI: Blanda majonnäsen med pressad vitlök och cayennepeppar samt salt.
  12. SERVERING: Koka upp grytan. Tillsätt och vänd i fisken. Låt småkoka i 2-3 minuter.
  13. Tillsätt och vänd i räkor. Servera.
  14. Servera fisksoppan med aioli i skål vid sidan. Förslag är att klicka över en msk aioli på soppan i tallriken eller efter tycke. Gott med bröd som basilikabröd, vitlöksbröd eller nybakt baguette till.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-04

Tillbehör och liknande recept: