Färskpotatislåda med rökt lax

Färskpotatislåda passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis ex. efter midsommar.
Istället för rökt lax kan du ta gravad lax, stekt eller grillad lax, rökt makrill eller varmrökt lax.

4 portioner färskpotatislåda med rökt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram rökt lax
  • 12 - 16 kokta färskpotatisar
  • 2 msk smör
  • 2 - 3 knippelökar eller purjolök
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk fin kaviar av valfri sort
  • 30 g fryst dill eller färsk

Tillagning

  1. Koka potatisar om du inte redan har kokta potatisar.
  2. Sätt ugn på 200 grader.
  3. Rensa, skölj och hacka löken samt lägg i en panna.
  4. Stek löken mjuk i smör i några minuter.
  5. Skiva potatisar grovt och tillsätt dem samt rör runt dem med löken någon minut. Ta av från värmen.
  6. Lägg potatisen och löken i en ugnsform.
  7. Blanda mjölk, ägg, kaviar och dill i en bunke.
  8. Häll över potatisen i formen.
  9. Grädda färskpotatislådan i cirka 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Täck ev. över den med lite folie eller sänk värmen till 175 grader på slutet så att den inte bränns på toppen.
  10. Låt färskpotatislådan svalna något innan servering.
  11. Skiva laxen om den inte redan är skivad och servera med färskpotatislådan. En klyfta citron, grönsallad och tomatsallad passar också till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer