Färskpotatislåda med rökt lax

Färskpotatislåda passar perfekt att laga av du har rester av kokt färskpotatis ex. efter midsommar.
Istället för rökt lax kan du ta gravad lax, stekt eller grillad lax, rökt makrill eller varmrökt lax.

4 portioner färskpotatislåda med rökt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram rökt lax
  • 12 - 16 kokta färskpotatisar
  • 2 msk smör
  • 2 - 3 knippelökar eller purjolök
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk fin kaviar av valfri sort
  • 30 g fryst dill eller färsk

Tillagning

  1. Koka potatisar om du inte redan har kokta potatisar.
  2. Sätt ugn på 200 grader.
  3. Rensa, skölj och hacka löken samt lägg i en panna.
  4. Stek löken mjuk i smör i några minuter.
  5. Skiva potatisar grovt och tillsätt dem samt rör runt dem med löken någon minut. Ta av från värmen.
  6. Lägg potatisen och löken i en ugnsform.
  7. Blanda mjölk, ägg, kaviar och dill i en bunke.
  8. Häll över potatisen i formen.
  9. Grädda färskpotatislådan i cirka 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Täck ev. över den med lite folie eller sänk värmen till 175 grader på slutet så att den inte bränns på toppen.
  10. Låt färskpotatislådan svalna något innan servering.
  11. Skiva laxen om den inte redan är skivad och servera med färskpotatislådan. En klyfta citron, grönsallad och tomatsallad passar också till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer