Chokladbollar

Introduktion och förberedelse

Chokladbollar är en klassiker och lätta att röra ihop av havregryn, socker, smör samt smaksätta med lite vaniljsocker och kaffe.

Rulla chokladbollarna i pärlsocker, kokosflingor, olika strössel, rostade sesamfrön och/eller smält choklad.

Pärlsocker kan även färgas med någon droppe karamellfärg - lite rött så får du rosa strössel, lite blått för ljusblå och grönt för mintgrönt.

Varianter på chokladbollar:

  • Kaffe är valfritt men ger god smak åt chokladbollarna.
  • Tillsätter du lite arrack (punsch) i chokladbollarna nedan får du arracksbollar (även kallade punschbollar eller myrstackar).
  • En annan lite nyttig variant på chokladbollar är fikonbollar.

Vegana chokladbollar:

Det finns mjölkfritt margarin som är vegan om du vill göra vegana chokladbollar.

Chokladbollar med olika toppings i skålar.
Chokladbollar kan du rulla i olika toppings - vanligt är kokosflingor, pärlsocker eller strössel. Pärlsockret kan även färgas rosa, rött, blått, gult eller grönt med karamellfärg.

20 stycken chokladbollar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör (margarin funkar också)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kaffe (valfritt)
  • Att rulla chokladbollarna i: 1 - 2 dl pärlsocker, kokosflingor, strössel eller rostade sesamfrön
  • 2 dl smält choklad att vända chokladbollarna i (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda strösocker, kakao och vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt och rör i mjukt smör, havregryn samt ev. kaffe. Rör ihop till en deg.
  3. Rulla bollar av degen. Lägg på en tallrik och rulla dem sedan i det du önskar. Eller doppa i choklad.
  4. Rulla eller doppa chokladbollarna i kokosflingor, pärlsocker eller sesamfrön i en djup tallrik. Eller smält och doppa chokladbollarna i lite choklad.
  5. Servera chokladbollarna. Förvara i kylt kassaskåp.
E-mail
Medel: 4.3 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25