Ceasarsallad med lax

Ceasarsallad med lax, ceasardressing, romansallad, surdegskrutonger, riven parmesan och bacon (valfritt).
Räkna ca 2 huvuden romansallad till fyra portioner.

4 portioner ceasarsallad med lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 g romansallad
  • 6 skivor ljust surdegsbröd
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • 4 bitar laxfilé
  • Ceasardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 3 sardellfiléer, finhackade
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. GRILLAD LAX: Salta, peppra och gnid in laxfiléerna i olivolja. Grilla eller stek dem i grillpanna på båda sidor så att de får färg och låt sedan steka klart på lägre värme i ca 10 minuter.
  2. Stek bacon knaprigt i en panna.
  3. Skär brödet i grova krutonger. Vänd dem i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt.
  4. Rosta krutongerna i en ugnspanna över grillen, i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  5. CEASARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  6. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  7. Droppa i olja under kraftig vispning till en majonnäs.
  8. Hacka sardellerna fint och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  9. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  10. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar, fördela laxbitarna samt krutongerna på toppen.
  11. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  12. Strö över bacon, hyvlad parmesan och resten av dressingen samt servera din Ceasarsallad med lax. Vill du ha tomater till så sköljer du dem samt halverar dem och strör över salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer