Ceasarsallad med grillad kyckling

Ceasarsallad med grillad kyckling, ceasardressing, parmesan, bacon och surdegskrutonger.
En god, enkel och rätt nyttig, fräsch och lätt sommarmiddag eller lunch.
Räkna 2-4 huvuden romansallad beroende på storlek till 4 portioner.
Vintips till är vitt vin av ex. Chardonnaydruvan ex Planeta Chardonnay eller ett vitt från Norra Italien.

4 portioner ceasarsallad med kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram romansallad, plockad och sköljd
  • 6 skivor ljust surdegsbröd eller 3 ciabattas
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • 4 kycklingbröst, gärna med skinnet kvar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk gourmetsalt
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • Ceasardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 3 sardellfiléer, finhackade
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. GRILLAD KYCKLING: Salta, peppra och gnid in kycklingen i olivolja och en nypa rosmarin.
  2. Grilla i en grillpanna eller i utomhusgrill, köttet ska ha en kärntemperatur på 68 grader. Räkna ca 15 minuter totalt.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna.
  4. Skär brödet i grova krutonger.
  5. Vänd dem i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt.
  6. Rosta krutongerna i en ugnspanna över grillen, i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  7. CEASARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  8. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  9. Droppa i olja under kraftig vispning till en majonnäs.
  10. Hacka sardellerna fint och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  11. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  12. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar, dela kycklingbrösten diagonalt och fördela dem samt krutongerna på toppen.
  13. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  14. Skölj samt halvera cocktailtomater och strö över dem.
  15. Strö över bacon, hyvlad eller riven parmesan och resten av dressingen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer