Bearnässås

Klassisk bearnässås - ja felstavat är det såklart - Bearnaisesås ska det heta. Felstavat eller inte så är denna sås supergod hemgjord - en helt annan grej än från påse. Bearnässås får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger.

4 portioner bearnässås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 0,7 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 4 msk färsk dragon, finhackad
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 50 gram smör i bit
  • 125 g smör, smält
  • 4 msk finhackad persilja

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan.
  2. Koka vinäger, vin, schalottenlöken, 2 msk av dragonen, salt och peppar i en kastrull tills det kokat ner till ca 1/3 - detta för att bearnäsen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Sjud vatten i en stor kastrull till vattenbad.
  4. Förbered lite blött papper eller disktrasa där du kan ställa en bunke och vispa utan att hålla i bunken.
  5. Kläck äggen i en rostfri bunke och vispa kraftigt - de ska bli fluffiga och lite över fingervarma i vattenbadet men ej så varma att de blir äggröra såklart. Det tar omkring en minut. Orkar du inte vispa för hand så fungerar en elvisp mycket bra.
  6. Tillsätt vinägeressensen under vispning.
  7. Lägg i smörbitarna en i taget och låt smälta ut under kraftig vispning över vattenbadet.
  8. Tillsätt sedan det smälta smöret
  9. droppvis under vispning över vattenbadet tills bearnässåsen är tjock och slät samt allt smör är tillsatt. Nu ska bearnäsen bli lik en majonnäs i konsistens. Är den sprucken så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor).
  10. Rör i resten av dragonen och smaka av bearnässåsen med salt och peppar samt ev. vinäger samt ev. mer dragon.
  11. Rör ev. i hackad persilja.
  12. Servera din hemgjorda bearnässås och njut.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer