Barbecuesås BBQ-sås

Barbecuesås till grillat. Hemgjord grillsås, BBQ-sås eller barbequesås. Egen barbecuesås är god till grillat kött som hamburgare, entrecote, biff, oxfile, grillspett, fläskfile, fläskkarre mm. Hemlagad Barbecuesås passar också till grillad kyckling, korv, revbensspjäll, grönsaker, skaldjur och grillad lax.
Vill du ha röksmak på din barbecuesås så tillsätter du någon droppe rökessens - liquid smoke.
Ett tips är att ta undan en mindre skål med barbecuesås som du kan ha att pensla det du grillar. Sedan kan du servera resten av den orörda barbecuesåsen till maten i annan skål.

4-6 portioner barbecuesås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 dl hackad inlagd ananas
  • 2 msk honung eller 1 msk socker
  • 2 msk chilisås
  • 1 dl spad från ananas (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm mald spiskummin
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 5 droppar tabasco eller annan chili efter smak
  • 3 msk hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Blanda allt i en kastrull, rör om och småputtra i ca 15 minuter. Gärna längre men tillsätt då lite vatten så att den inte kokar torrt. Rör då och då.
  2. Smaka av barbecuesåsen med salt, honung, vinäger, svartpeppar samt några stänk tabasco (du kan också tillsätta valfri chili när du kokar såsen).
  3. Låt gärna barbecuesåsen svalna innan servering.
  4. Ta ev. undan ca 2 dl av såsen att pensla det du grillar med. Resten av såsen serveras kall eller ljummen i en skål bredvid.
  5. Barbecuesåsen kan mixas med ex. stavmixer om du vill ha den slät.
  6. Barbecuesåsen kan förvaras i kylskåp och blir godast dagen efter.
  7. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer