Bakad potatis med kycklingröra

Röra med grillad kyckling, paprika, salladslök, majs, curry, ingefära, chili, vitlök och matyoghurt.
Gott till är en grönsallad. Förslagvis med strimlad isbergssallad, skivad rädisa och halverade cocktailtomater toppat med senapsdressing.
När du ändå har ugnen i gång kan du grilla kycklingen själv. Köp en färsk kyckling, gnid in med något krm salt, 2 msk olivolja, 1 msk citronjuice, 0,5 krm vitpeppar samt 1 krm rosmarin och grilla den under potatisen i ca en timme (samtidigt och lika lång tid som potatisen). Låt svalna något och plocka sedan kycklingköttet och tärna så mycket du ska ha. Ev. kyckingköttrester kan du tärna och frysa in till annat ex. kycklingpytt, kycklingsoppa, tacos eller baguettefyllning.

4 portioner bakad potatis med kycklingröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar
  • 4 dl tärnat grillat kycklingkött
  • 1 röd paprika
  • 2 salladslökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl majs, gärna från kokta majskolvar
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm curry
  • 1 msk mango chutney
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
  2. Stick ca 4 gånger några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Slå ev. in dem i folie om du önskar. Lägg dem med folieskarven nedåt i en långpanna.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
  5. Gör under tiden kycklingröran: plocka och tärna kycklingköttet och lägg i en skål.
  6. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i olivolja någon minut i en panna. Tillsätt till kycklingen.
  7. Skala och pressa i vitlök. Tillsätt majs, chili, curry och mango chutney.
  8. Rör i yoghurt samt smaksätt med salt och peppar.
  9. Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
  10. Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller skär ett snitt i en och känn efter.
  11. Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  12. Fyll bakpotatisarna med kycklingröran samt servera ev. med sallad. Lägg ev. upp resterande röra i en skål och servera den bredvid så att man kan ta extra röra.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer