Äppelpaj med havregryn

Introduktion och förberedelse

En god hembakt äppelpaj eller äppelsmulpaj med havregryn i smuldegen.

Serveringsförslag

Till pajen är det gott med vaniljvisp, köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass, råkräm eller vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker.

Val av form

Du behöver en pajform 26-28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 24 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Varianter

  • Smuldeg kan du göra på olika vis - här är lite fler varianter.
  • Vill du laga pajen med enbart havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 4 dl i detta recept.
  • Gott blir även gott att mixa sönder hälften eller allt havregryn i en matberedare till en mer mjölig konsistens.
  • Du kan baka med vanliga havregryn eller fiberhavregryn.
  • En annan variant är att baka pajen med havrekross eller steel cut oats. Köper du ångbehandlade är det bara att ersätta havregrynen. Köper du ej ångbehandlad havrekross så blötlägg 1 dl havrekross över natten i vatten och ersätt samma mängd havregryn med den blötlagda havrekrossen.

Val av äpplen

Du kan ta vilken sorts äpplen vill - både matäpplen och ätäpplen funkar fint.

Vegan äppelpaj

Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.

Glutenfri paj

  • Vill du ha helt glutenfri paj så se till att köpa havregryn märkta glutenfritt - annars kan havregryn innehålla lite gluten.
  • Vetemjöl kan även ersättas med mandelmjöl.

Äppelpaj med havregryn i smuldegen bakad i pajform
Äppelpaj med havregryn i smuldegen blir knaprig och god med smör och lite socker.

4 stora eller 6 normala portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 äpplen, valfri sort mat- eller ätäpple, gärna svenskt och ekologiskt, ca 700 gram totalt
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram smör eller margarin
  • 1/2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn eller fiberhavregryn
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en msk smör.
  3. Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva dem. Eller skär av äpple i skivor runt kärnhuset. Sprid ut dem i botten på pajformen.
  4. Pudra över lite socker och kanel.
  5. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  6. Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplena i formen.
  7. Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i ca 25 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna något och servera varm eller ljummen med förslagsvis vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.9 (678 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-24

Tillbehör och liknande recept: