Vitt vin av chardonnay. Tips på vita viner. Fakta.

Chardonnay är namnet på världens mest kända druva för vitt vin. Den blir bubblande Champagne, elegant vit Bourgogne eller ”smörigt” ekfatslagrat vin från hela världen.

Vitt vin chardonnay Världens vanligaste vitt vin är vinerna av druvan chardonnay. Av druvan görs friska fruktiga vita viner men också fatlagrade smöriga vitviner.

Chardonnays popularitet beror bland annat på att druvan är smidig att odla och relativt lätt av framställa gott vin av. Men framförallt så säljer namnet Chardonnay bra.
Äpple, citron eller citrus med en fruktig ton och syra är de smakar vi hittar i en neutral chardonnay. Smaker av fikon, ananas, honung och mogna äpplen finns också representerade i chardonnayer där druvorna fått mogna rejält som Australien och Kalifornien.

Chardonnay är alltid torrt och få andra druvor trivs bättre på ekfat. Då får vinet också en typisk smörig och rökig ton. En smörig chardonnay har blivit ett begrepp. Speciellt i nya världen som Kalifornien. Under 70 och 80-talet tog vinmakarna i lite väl mycket med rökbomber som resultat. Idag är ekfatslagringen ofta mer i klang med vinets övriga smaker. Men stilen finns kvar hos flera vinmakare. Ett exempel är Gallos chardonnayer, jättevinfirman från Kalifornien. De har lyssnat på de konsumenter som gillar dessa smaker och inte de vindrickare som tröttnat på allt ”smör” och överdriven rökighet.
 

Chardonnay utan smöriga ekfatstoner finns också. Många viner från Chablis, ett område i franska Bourgogne är eleganta och mer neutrala. Klassiska fisk- och skaldjursviner.

Övriga Bourgogne har ofta också en diskret ekfatslagring. Från området kommer några av de dyraste vita vinerna i världen. Efterfrågan och det något krångliga systemet i Bourgogne gör det något knepigt att rekommendera något som finns någorlunda tillgängligt för alla. Jag kan därför rekommendera några lite större firmor som garanterar en viss kvalitet.
Bourgogne från Bouchard och Jurassique från Brocard, som faktiskt finns på bag-in-box, är två mindre dyra val. Andra firmor är Drouhin, Leflaive och La Chablisienne.
Dock finns det flera mycket goda bourgogner att beställa om intresse och plånbok finnes. Räkna med 200 kr och uppåt.
Mindre rökiga chardonnayer kommer också från Italien. Flera producenter har upptäckt hur bra välgjord chardonnay säljer. Och konsumenter hur goda de är till medelhavsmat samt till grillat.
Vita viner framställs oftast i ett svalare klimat. På varma Sicilien och i övriga Italien har man löst detta genom att plantera på högre höjd. Vinfirman Planetas chardonnay är redan kultförklarad och givetvis slutsåld. Inycon chardonnay och Santagostino Catarratto-Chardonnay är två billigare exempel.

Eftersom efterfrågan på chardonnay är så stor är också pris och tillgång på bra kloner av rankan ett problem. Något som Australiens vindrickare fått erfara i medelmåttiga vardags chardonnayer. Men från Upper hunter, Yarra- Barossa-, Clare valley samt Padthaway och Margaret river görs mycket bra chardonnay. Kvalitetsmedvetna producenter satsar på att göra ett så perfekt vin som möjligt. Detta för att tävla och vinna medaljer i någon av Australiens många vintävlingar. Jacobs creek, Lindemans och Wolf blass är bara några exempel.

Chardonnay från Sydamerika finns också liksom från flera andra länder. Här har jag dock fått begränsa att rekommendera några favoriter. Du hittar exempel på smörig chardonnay från Kalifornien, Australien och Sydafrika, ”meedelsmörig” från Italien och Bourgogne samt frisk och inte så smörig från Chablis. Nya viner och bättre årgångar kommer hela tiden och det är värt att hålla utkik.

Chardonnay smakar bäst kyld till 8 - 10 grader.

De bästa vita vinerna av chardonnay under 100 kr 

Rekommenderat vitt vin tips
Några urval från Systembolagets utbud. OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp.

12464, Santagostino Catarratto-ChardonnayItalien, 750ml, 57 kr

7496, Jacob's Creek Chardonnay, Australien, 375ml 45 kr, 750ml 69 kr

12418, Inycon Chardonnay, 2001, Italien, 750ml, 69 kr

2106, Lindemans Chardonnay Bin 65, Australien 375ml 45 kr, 750ml, 69 kr, 1500ml, 139 kr

6696, Turning Leaf Chardonnay, USA, 750ml, 79 kr

6447, Wolf Blass South Australia Chardonnay, Australien, 750ml, 81 kr

5631, Bourgogne Chardonnay, Bouchard Père & Fils, 1998, Frankrike, 750ml, 89 kr

5688, Jurassique Chardonnay, , J M Brocard, Frankrike, 750ml, 89 kr, 3000ml, 339 kr

5765, Chablis, Joseph Drouhin, Frankrike, 750ml, 97 kr

5588, Petit Chablis Domaine Sainte Claire, J M Brocard, Frankrike, 750ml, 99 kr

Bästa vita vinerna under 200 kr
12488, Castello della Sala Chardonnay, Antinori, Italien, 750ml, 129 kr

5595, Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, J M Brocard, 2000, Frankrike, 750ml, 145 kr

12020, Meerlust Chardonnay, 1998, Sydafrika, 750ml, 160 kr

26601, Gallo Sonoma Laguna Ranch Chardonnay, 1997, USA, 750ml, 174 kr

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat