Vitt vin av chardonnay

Chardonnay är namnet på världens mest kända druva för vitt vin.

Den blir bubblande Champagne, elegant vit Bourgogne eller smörigt ekfatslagrat vin från hela världen.

Vitt vin chardonnay Världens vanligaste vitt vin är vinerna av druvan chardonnay. Av druvan görs friska fruktiga vita viner men också fatlagrade smöriga vitviner.

Chardonnays popularitet beror bland annat på att druvan är smidig att odla och relativt lätt av framställa gott vin av. Men framförallt så säljer namnet Chardonnay bra.

Äpple, citron eller citrus med en fruktig ton och syra är de smakar vi hittar i en neutral chardonnay. Smaker av fikon, ananas, honung och mogna äpplen finns också representerade i chardonnayer där druvorna fått mogna rejält som Australien och Kalifornien.

Chardonnay är alltid torrt och få andra druvor trivs bättre på ekfat. Då får vinet också en typisk smörig och rökig ton. En smörig chardonnay har blivit ett begrepp. Speciellt i nya världen som Kalifornien. Under 70 och 80-talet tog vinmakarna i lite väl mycket med rökbomber som resultat.

Idag är ekfatslagringen ofta mer i klang med vinets övriga smaker.

Chardonnay nästan helt utan smöriga ekfatstoner finns också. Många viner från Chablis, ett område i franska Bourgogne är eleganta och mer neutrala. Klassiska fisk- och skaldjursviner.

Övriga Bourgogne har ofta också en diskret ekfatslagring. Från området kommer några av de dyraste vita vinerna i världen. Efterfrågan och det något krångliga systemet i Bourgogne gör det något knepigt att rekommendera något som finns någorlunda tillgängligt för alla. Jag kan därför rekommendera några lite större firmor som garanterar en viss kvalitet.

Dock finns det flera mycket goda bourgogner att beställa om intresse och plånbok finnes. Räkna med 200 kr och uppåt.

Mindre rökiga chardonnayer kommer också från Italien. Flera producenter har upptäckt hur bra välgjord chardonnay säljer. Och konsumenter hur goda de är till medelhavsmat samt till grillat.

Vita viner framställs oftast i ett svalare klimat. På varma Sicilien och i övriga Italien har man löst detta genom att plantera på högre höjd.

Eftersom efterfrågan på chardonnay är så stor är också pris och tillgång på bra kloner av rankan ett problem. Något som Australiens vindrickare fått erfara i medelmåttiga vardags chardonnayer. Men från Upper hunter, Yarra- Barossa-, Clare valley samt Padthaway och Margaret river görs mycket bra chardonnay. Kvalitetsmedvetna producenter satsar på att göra ett så perfekt vin som möjligt. Detta för att tävla och vinna medaljer i någon av Australiens många vintävlingar.

Chardonnay från Sydamerika finns också liksom från flera andra länder.

Chardonnay smakar bäst kyld till 8 - 10 grader.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-08-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.