Vin av shiraz och syrah. Lika som bär. Vintips.

Vin av shiraz och syrah görs på samma druva. I Frankrike är syrah utmanare till både Bourdeaux och Bourgogne. I Australien är shiraz något av en nationaldruva.

Shirazvin Syrah-druvor på gamla vinstockar i Rhone-dalen i Frankrike. På andra håll i världen - som Australien - kallas vinerna Shiraz. Druvan ger smakrika och fruktiga rödviner - dock i lite olika stil beroende på ursprung.

Druvan ger dock olika viner. Från några av världens dyraste och kända till vanliga vardagsviner. Skillnaden är också geografisk. Här kommer lite vintips på goda viner av shiraz och syrah samt en del fakta och intressant läsning.

Om det är samma druva varför blir det så olika viner. Frågar du Astraliensarna är det vinmakaren som gör skillnaden. Frågar du fransmännen så lutar det mer åt jordmånen. Rankan gör i vilket fall, om vinmakaren vill, shiraz eller syrah till ett av världens kraftigaste rödviner. En egenskap som uppmuntrar till vinlagring och lyckad mognad.

Okej, det är inte exakt samma kloner (rankor) överallt men släktskapet är solklart. Gemensamt är att smaken ofta är tydligt sträv, rökig och pepprig. Unga viner har ofta en blåröd färg och en doft av blåbär. Efter några års lagring går färgen mot brunt och doften mot björnbär och mörka plommon. Smaken blir också mer komplex.

Shiraz Vin av samma druva men helt olika stil och smak. Till vänster fruktig och smakrik shiraz från Australien och till höger fyllig och mustig syrah från Frankrike. Många shiraz från Australien håller hög kvalitet även i billigare prisklasser.

Vindrankan shiraz och syrah är en ranka som ger mycket frukt, mer än cabernet sauvignon. En egenskap som kan ge mycket medelmåttigt rött vin istället för lite rött vin av hög kvalité. Dock är den svårt att göra rött vin av. Ett dilemma som i Australien och södra Frankrike bråttas med. Men modern vinframställning gör framsteg och flera lysande exempel på prisvärda röda viner finns. Både från Australien, södra Frankrike, Italien, Argentina och USA.
 

Prisläget på de franska vinerna från norra Rhône är högt. Men kvalitén och stilen är eftertraktad. Rödviner från Côte Rôtie, Hermitage, Cornas och Saint Joseph är på franskt manér mindre publikvänliga, strävare och komplexa än sina släktingar i Australien. Som vanligt ska det inte vara enkelt eller billigt att tycka om franskt rödvin. Men magin finns där med prislapp från hundralappen och upp till 4985 för en Côte-Rôtie La Mouline 1983 från Guigal. Sedan finns ju beställningssortimentet också...

Australien har stora odlingar av vindruvan Shiraz. I främst Hunter Valley, Barossa Valley och Coonawarra framställs viner av mycket hög kvalitét. Ofta är de också prisvärda, fylliga och fruktiga viner med brända toner och en hel del restsötma.
Australiens mest kända vin - Penfolds Grange - är just en shiraz. Ett prestigevin som var före sin tid. En flaska från 1951 såldes häromåret för 33,500 dollar! Men att smaka en god shiraz behöver inte alls kosta så mycket. I prisläget upp till 150 kr finns flera fina exempel.

Ofta blandas shiraz/syrah med andra druvor. Vanliga är cabernet sauvignon (Australien), grenache och viogner (Rhône).

Syrahdruvan är också mycket vanlig i södra Rhônedalen, som Chateauneuf du Pape, där den blandas med många andra druvsorter. I hela Sydfrankrike är syrah vanlig i ofta enkla men allt mer prisvärda viner. Två bra exempel är Rabiega rouge, gjort på Vin & sprits vingård samt Mont Tauch fylliga syrah från Fitou.

Shiraz vin australien Smakbomben - ett riktigt smakrikt vin av druvan shiraz från Wyndham Estate, Australien. 

Röda viner av shiraz och syrah passar till mat med fylliga och kraftiga smaker. Kött, viltfågel, anka, lagrad ost och så vidare. Dock ej heta rätter. Proteinerna i kött och ost dämpar strävheten i vinet varför ett kraftigt rött vin passar bra till. Kombineras detta med exempelvis rostade rotfrukter, lök, örter och vitlök samt en fyllig rödvinssås eller sås på balsamvinäger, honung och olivolja kommer en flaska syrah/shiraz till sin rätt.

Några rekommenderade röda viner av Shiraz och Syrah
Några urval från Systembolagets utbud. OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp.

Billiga och prisvärda från Australien
6942, Penfolds Rawson's Retreat Shiraz Cabernet, Australien, 750ml, 79 kr
6374, Lindemans Bin 50 Shiraz, Australien, 750ml, 79 kr 

Bästa Shiraz och Syrah runt hundralappen
6829, Bin 555 Shiraz Wyndham Estate, Australien, 750ml, 99 kr
6418, Jacob's Creek Reserve Shiraz, Australien, 750ml, 99 kr
2011, Côtes-du-Rhône, Guigal, Frankrike, 750ml, 109 kr
22800, Parallèle 45, Côtes du Rhône, Jaboulet, Frankrike, 750ml, 105 kr
12815, Valréas, Chapoutier, Frankrike, 750ml, 106 kr

Bästa något dyrare Shiraz och Syrah - dessa rekommenderar jag: 

6383, Brown Brothers Shiraz, Australien, 750ml, 115 kr
16320, Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz, Australien, 750ml, 169 kr
2802, Crozes-Hermitage, Guigal, 2000, Frankrike, 750ml, 175 kr
92207, Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert, Jaboulet, 2013, Frankrike, 750ml, 199 kr
Från Paul Jaboulet finns flera dyrare och jättegoda Syrah. Dyrast på Systemet är en magnum för 2750 kr!

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer