Vego, vin och parmesan på Stockholms matmässa

Här kommer en något sen rapport om läget på matmässan Stockholm Food and Wine som gick av stapeln i november 2016. Detta är ett första mer bloggigt inlägg som jag kommer att göra lite då och då när det passar. Letar du efter mer genomarbetat material så hittar du matartiklar och senaste recepten här. 

2016-02-09

Brasilianska tapioka pannkakor - helt vegana
Brasilianska tapioka pannkakor - helt vegana

En rolig nyhet som jag aldrig sett brasilianska pannkakor. Tack till Vivo Stockholm som visade mig hur man lagar denna brasilianska streetfood. Det är pannkakor som bakas med tapiokamjöl. Mjölet blandas med vatten och sedan är det bara att strö över ett jämnt lager i en stekpanna och så får man pannkakor. Då de är utan ägg är de helt veganska pannkakor. De blir knapriga också. Smakar inte så mycket från början men med goda toppings som ex. jordnötssmör, skivad banan och riven choklad blir de jättegoda. 

Vivo steker Brasilianska tapioka pannkakor
Vivo steker Brasilianska tapioka pannkakor.

Salma lax på Stockholm food and wine
Salma lax på Stockholm food and wine. En av flera producenter som var på plats.

Salma lax som har lyxig norsk lax - perfekt till sushi - var en av många producenter på plats.

Vita viner och mingel
Vita viner och mingel. Till skillnad från förr så är nu mässan öppen och har vinprovning för allmänheten.

Detta år var mässan öppen för allmänheten och många gick för att prova viner och handla delikatesser. Mest var det av parmesanförsäljare som verkar vara en populär affär att sälja. 

Pizzaugn för hemmabruk
Pizzaugn för hemmabruk. Kanske nästa stora trend?

Vedeldad ugn - vedeldade bakugnar för pizza och bröd. Att baka egen pizza blir allt vanligare - mycket hänger på att få upp värmen tillräckligt högt vilket en vanlig hemmaugn inte fixar. Så fler små pizzaugnar för hemmabruk tror jag vi kommer att få se. 

Grönsakslådor från Mossagården
Grönsakslådor från Mossagården

Ekologiskt, vegetariskt och vegan är ännu stora trenden verkar det som. Två veganska matmagasin på plats talar för detta. Vegourmet - matmagasin med vegomat. VEGO - Sveriges största och första vegetariska mattidning. Kung Markatta - Massor med goda ekologiska varor med hög kvalitét.  Biofood - Välsorterad ekologisk hälsomat. Husagård kött - ekologiskt kött från nöt, lamm och gris. Krav - Läs mer om ekologisk kravmärkning och varför du ska välja den. Årstiderna samt Mossagården - ekologiska grönsakslådor direkt till dörren. 

Gruyere och appenzeller
Gruyere och appenzeller

Gruyere - kanske den godaste osten som finns? Var med på mässan tillsammans med Appenzeller - en annan mycket fin ost från Schweiz. 

Lite annat som jag tyckte var intressant:

Japanese Knife Company - allt med japanska knivar. Skicka iväg din kniv och få den slipad prisvärt för hand.

La Belle de France - riktigt fin fransk kyckling - frigående, långsamt växande, fri från GMO, flera raser med mera. 

Nordic Wild Treat - råsaft från svenska blåbär och lingon. 

Camelina - kallpressad olja av oljeådra som är en gammal svensk nyttig växt. 

Pyramidbageriet - knäckebröd, kex och tunnbröd bakat i vedeldad ugn på surdeg. 

Hafi - sylt, saft och marmelad från syltkokeriet i Brännarp. 

Poggio - olivolja och balsamvinäger från svensk i Toscana. 

Gårdsnära - hitta lokala producenter och gårdar nära dig. 

Evas kroppkakor - öländskt mathantverk. Isterband och kroppkakor.

Gårdsbutiker Skåne - perfekt om du vill på utflykt i Skåne. 

Bärby Östergård - rapsolja från Bohuslän. 

Äleby gård - viltkött på nätet med hjortkött, vildsvinskött, vildand mm.

Bondens bästa - fläskkött från fem skånska gårdar. Även lufttorkat.

Svensk potatis - allt om vår goda svenska potatis. 

Scandinavian Silver Eel - odling och uppfödning av ål. Säljer rökt ål - ska du köpa någon rökt ål så välj denna. 

Visthusboden - en liten saluhall i Stora Skedvi. 

Bjärefågel - fin svensk kyckling som fått växa långsamt och gå ute. 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer