Tips på kokböcker att fläcka ner på köksbänken

Bokdiskarna pöser över av böcker om mat och dryck. Här är några tips på bra kokböcker med väl fungerande recept och fina bilder.

Allt om mats stora kokbokAllt om Mats stora kokbok.

Det sägs komma en ny kokbok varje dag. Trenden går mot allt mer specialinriktade böcker. Både vad gäller matlagning och dess tänkta läsare. Många kokböcker förpassas fort till bokhyllan eller förblir bara ögongodis med alla fina bilder. Sedan finns det andra som man faktiskt har nytta av och är värda att slå i efter recept, idéer och inspiration i köket. Här har jag plockat ut några favoritkokböcker med olika inriktning.

En grundkokbok är alltid bra att ha för att slå upp recept man är osäker på och få inspiration. En av de senaste och finaste är Allt om Mats senaste stora kokbok. En grundkokbok med massor av bra provlagade och pedagogiskt beskrivna recept med fina bilder uppdelade efter livets olika måltider som bland annat: lätta och snabba vardagsrätter; festligare helgmat till fredagar och lördagar; långkok för söndagar; samt bufféer och tips till kalas och fester som student och bröllop; samt högtider som jul och nyår men också efter säsong som svamptider osv.

Vår kokbokVår kokbok

Vår kokbok - (Inbunden) från Norstedts. Den senaste stora samlade kokboken med både svenska husmanskost som moderna favoriter. Nya bilder och alla recept omarbetade och provlagade. En kokbok jag rekommenderar då den har det mesta man kan behöva och du kan vara trygg att recepten fungerar.

Rutiga Kokboken - (Inbunden) Icaförlaget. En klassiker med alla grundrecept man behöver. Ny och genomarbetad med recept som funkar. Prisvärd.


Julkokboken - (Inbunden) Allt om Mat. En fin julkokbok med roliga och intressanta vinklar för hela julhelgen. Vad sägs om jul för två, drinkar vid brasan, julmat från Europa, viltmiddag på juldagen samt tips på nattamat. Alla vanliga julrätter finns givetvis med samt tips och recept på de du kan förbereda samt de som helst ska lagas på julafton. Vidare hittar du för recept för julbak, ätbara klappar och glöggfesten till advent. Boken avslutas med ett avsnitt om mellandagarna samt tips och recept till det nya året. Som vanligt väl fungerande och goda recept samt tips från Allt om Mat-redaktionen.

Vår Julkokbok - Norstedts. Alla grundrecept du behöver till julen och runt denna högtid. Prisvärd. 

Vår JulkokbokVår Julkokbok



Surdegsbröd recept och tips från en hemmabagare - (Inbunden)av Martin Johansson. Det började som en blogg och en surdeg - det slutade som en bestseller. Boken Surdegsbröd har allt du behöver veta om den lite knepiga världen av surdegar och riktigt gott brödbak. Författaren har prövat sig fram och efter många lyckade (och en del misslyckade) försök delat med sig av sina erfarenheter. Den underhållande, roliga och intressanta bloggen och de flesta recept finns på PaindeMartin.

Bröd från Brunkeberg av Helene Johansson. Proffsknep till alla hemmabagare: hur man bearbetar degen, hur man sätter en surdeg och håller den levande, hur man jäser och gräddar. Alla kan lära sig att baka gott matbröd - med eller utan surdeg - och man behöver inte krångla till det.


277 sorters kakor av Jan Hedh. Alla grunder och proffsknep för att baka alla våra goda småkakor och kaffebröd (277 stycken?) från Jan Hedh - en legend bland proffsen inom dessert, bageri och restaurang. En bibel för hembagaren men också proffsbagaren.

Sju sorters kakor - (Inbunden) Icaförlaget. 

Sju sorters kakor

Grundkokbok för hemmabagaren. Är du ett kakmonster som också gillar att baka egna kakor och tårtor så är denna bok för dig. Pedagogisk, pålitlig och recept som täcker såväl klassiker som småkakor till nya biscottis med bilder till det mesta.

Bröd och kaffebröd - baka på riktigt med Jan Hedh (Inbunden). Funderar du på att öppna bageri så är denna bok för dig. En riktig proffsbok där allt görs från grunden - inget fusk med färdig smördeg - vad slår ett nybakt wienerbröd med riktig smördeg?

Choklad från Jan HedhChoklad från Jan Hedh

Lyckas med choklad. Jan Hedh har en rad med numera klassiska kokböcker - inte minst inom choklad. Hur du gör hemmagjorda praliner, alla grunder, sorter, tips, skulpturer osv - kort sagt en bibel för dig som vill fördjupa dig i choklad. Nu till riktigt lågt pris. 


Sylt och marmelad av Jan Hedh - Tyvärr slutsåld - snälla tryck fler exemplar!!! Finns att köpa begagnad dock. Jag tipsar om nästan alla Jan Hedhs böcker - dessa är mina favoriter. Alla grunder och proffsknep för godaste marmeladerna, sylten och saften från Jan Hedh - en legend bland proffsen inom dessert, bageri och restaurang. En bibel för saftaren och syltaren.

Efterrätter, tårtor och godsaker av Jan Hedh. Ännu en slutsåld titel från Jan Hedh - snälla tryck fler!! Användbar, enkel men noggrann och användbar kokbok för dessert och godisälskare. Superproffset på sött och bageri Jan Hedh lagar klassiker som chokladmousse och marängsuisse, svenska desserter som äppelpaj och saftkräm tillsammans med internationella godsaker som tiramisu och clafoutis. Allt provlagat och testat för nybörjare som proffs.


Nya svampboken

Nya svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund. Gillar du att plocka svamp är detta boken för dig. Alla matsvampar på bild med tips.


Surströmming : en handbok av Fredrik Ringblom och Örjan Westlund. Allt du vill veta om surströmming - både för den nyfikne och erfarne surströmmingsälskare. Äntligen en bok om denna syrade nordsvenska specialitet. En välkänd, kontroversiell, men självklar del av vår husman-skost blir här filead in i minsta detalj. Boken tar upp historia, sillzoologi och har även dryckestips, liksom några favoritrecept och visor. 


Grill - Bonniers stora bok om att grilla. Goda recept på grillad mat, marinader, såser, röror och tillbehör med mera. Rökgrilla stora stekar och annat kul. 


Rabarber - av Ingar Nilsson. Allt om rabarber med ett 60-tal recept. Historia och intressanta fakta, tips på nya rätter och klassiker. Odlingstips. Gillar du rabarber är detta boken för dig.



Mitt Italien : pasta och pizza från norr till söder av Glenn Strömberg. Tyvärr slutsåld - trycker fler!!! Glen har här tagit hjälp av Italienska mästaren i pizzabakning. Som vi alla vet skiljer sig italienska pizzor från de svenska men här får du många goda pizzarecept och tips på goda pizzor som funkar för hemmapizzabaket.



Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik - (Pocket) av Mats-Eric Nilsson. Boken har några år på nacken men är den som startade allt prat om tillsatser i maten. Rolig och underhållande och lite skrämmande om vad vi egentligen stoppar i oss. Nu är bara 49 kr!

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer