Rött vin av Pinotage från Sydafrika

I Sydafrika är det 25 grader varmt när deras vinskörd börjar och vi i Sverige har vinter. Vin från Sydafrika blir mer och mer populärt i Sverige. Sydafrikas egen druva heter Pinotage och ger fylliga röda viner.

ingård i Sydafrika I Sydafrika finns alla förutsättningar för att göra gott vin. Ett perfekt medelhavsklimat, varierande jordmån, höjd och landskap. Ny kunskap och utrustning har sedan apartheidregimens bortgång 1993 strömmat in.

Blå himmel, böljande rader av vinrankor och vingårdar med höga berg i bakgrunden. Inte undra på att vinturismen i Sydafrika bara växer. Exporten likaså. För Sydafrikas viner uppskattas över hela världen. Pinotage och andra viner från Stenbockens vändkrets har framtiden för sig.

Sydafrikas vinhistoria började redan när landet koloniserades på 1600 - talet. Många som landsteg var religiösa flyktingar från bland annat Loiredalen i Frankrike som visste hur man gjorde vin.

Vinindustrin blomstrade ända till Boerkrigen i början på 1900 - talet. För att få ordning på odling och export hos en vinindustri i kaos bildades ett statligt företag kallat KWV. Det känner du kanske igen från Systembolaget. KWV är idag ett privatägt företag men står ännu för en stor del av exporten.

I Sydafrika finns alla förutsättningar för att göra gott vin. Ett perfekt medelhavsklimat, varierande jordmån, höjd och landskap. Ny kunskap och utrustning har sedan apartheidregimens bortgång 1993 strömmat in.

Sydafrikas egen druva heter pinotage och är en blandning mellan Pinot Noir och Cinsault. Den ger kraftiga och smakrika röda viner. Meningarna går dock isär om dess förträfflighet. Speciellt vad gäller billigare viner. Betala gärna lite mer för en flaska av högre kvalitet.

Sydafrika gör också prisvärda röda viner av cabernet sauvignon och merlot i klassisk Bourdeaux-stil. Modernare och fruktigare är vinerna av shiraz. Känd från Australien och i Europa som syrah. Landet gör också portvin. Tinta roriz är den klassiska portvinsdruvan som nu används till spännande bordsvin.

Hos de vita vinerna hittar vi steen som är ett annat namn för chenin blanc. Tack vara höjd och ett svalare klimat blir också sauvignon blanc och chardonnay mycket bra.

Sydafrika vinkarta Paarl och Stellenbosch är två av de bästa vinområden i Sydafrika. En vinresa till Sydafrika är en upplevelse.

Tips på röda viner från Sydafrika

Kolla med Systembolaget för tips på Sydafrikanska viner.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-09-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.