Rioja och spanskt vin. Rödvin från Spanien.

Tempranillo är Spaniens nationaldruva och själen i det i Sverige så populära spanska vinet från Rioja. Men rött spanskt vin är mer än Rioja och Tempranillo. Här kommer tips på god Rioja, tempranillo och andra spännande spanska viner.

Rioja Rioja är ett av de populärare vinerna i Sverige med sin mjuka och fatlagrade stil som smakar vanilj, torkade frukter, körsbär, jordgubb och läder. Idag finns det också massor med spännande välgjorda fruktigare spanska viner som passar i de flesta tillfällen då de är så mjuka och snälla ex. till miniråbiffar som aptitretare.

Tempranillo ger röda och fylliga viner ofta med en tydlig vaniljsmak av ekfatslagring.

Många uppskattar tempranillos traditionella stil från Rioja eller Navarra med mjuka och fatlagrade viner som smakar vanilj, torkade frukter, körsbär, jordgubb och läder. För trötta säger en del. Och njuter istället av Spaniens nya eleganta, fruktiga och balanserade rödviner.

Spanskt vin har länge sålt bäst i Sverige. Även om Italien gick om häromåret. Tempranillo är en blå druva (om ni inte redan räknat ut det) som odlas över hela Spanien - inte bara i Rioja. Den kan bli allt från bordsvin i bag-in-box till kultvin i trälåda.

De billigare och lätta varianterna utan nämnvärd fatlagring är utmärkta bufféviner. De passar till enkla rätter som pasta, paj eller grillad kyckling.

Det finns flera prisvärda viner för mellan 60 - 140 kronor. Vinvetenskap, ståltankar och kontrollerad jäsning. För vinproducenten välsignade gåvor. Men också för konsumenten som får moderna viner med fräsch frukt, balanserad fatkaraktär och kryddiga inslag.

Spanien har insett att konsumenter världen över betalar gärna lite mer för mindre och bättre viner. Här kan maten vara mer smakrik och fetare (men behöver inte vara det). Pizza, potatisgratäng, kryddsmör, bearnaisesås eller ostar - ingen hälsokost direkt men gott med en flaska tempranillo.

Rioja Campoviejo är en av storsäljarna från Rioja som många svenskar känner till. En typisk Rioja - snäll och trevlig. Utmärkt till grillat och buffé då ingen kan tycka illa om den.

Tempranillo kan också blandas med andra druvor. Vanligt är cabernet sauvignon.

Mest kända jämte Rioja är vinerna från Ribera del Duero. En del kan jämföras med dyrare Bourdeaux. Härifrån kommer Spaniens mest omtalade vin Vega Sicilia. Över 600 kr kostar en flaska. Mer prisvärt är då "andravinet" från den omtalade spanska vinmakaren Alejandro Fernandez - Pesquera Tinto.

Också i andra områden, exempelvis Priorato, går utvecklingen mot mycket hög kvalitet.

Rioja Torres tempranillo Torres är en föregångare på många områden i spansk vinnäring. Han sägs ha rovfåglar i sina vingårdar för att hålla småfåglar som äter druvorna i schack. Coronas är en storsäljare i Sverige.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2019-02-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.