Recept på hur du fixar finaste fisken

Prova lite enkla, smala och goda fiskrecept. Fiskskola med fiskfysik. Laga fisk till vardags och fest. 

Lax med vitvinssås Här hittar du några goda recept med fisk som lax med vitvinssås, torsk med pepparrot, laxfjäril eller plattfisk på thaivis.

Fiskkött är speciellt. Det blir snabbt färdigt och lätt överkokt. Fisk behöver aldrig lagas länge - det är mört från början. Och gott. 

Här hittar du lite tips på hur du lyckas med tillagning samt några av mina favoritrecept med fisk. 

Fiskskola - lite om fiskens fysik

Fiskköttet består av korta muskelfibrer sammanbundna med hinnor, collagen. Titta noga så får du se. Det gör att den största utmaningen med att laga fisk är att hindra den från att ramla isär.

När du lagar fisken händer två saker: proteinet koagulerar (stelnar) och fiskköttet blir fast; samt hinnorna, collagen, mjukas upp och förvandlas delvis till gelatin. Det är därför som fiskkött så lätt faller sönder i bitar.

Lagar man fisken onödigt länge fortsätter proteinet att stelna och mer vatten avdunstar. Resultatet blir torrt och nästan hårt fiskkött - som såklart går att äta men inte är så gott. 

Några olika exempel på sätt att laga fisk

Reser vi söderut till medelhavet lagas fisken ofta i den hälsosamma olivoljan täckt med ett lager grönsaker av finskuren paprika, purjolök, rödlök och vitlök. Ris, kokt potatis eller potatismos är gott till.

Recept inspirerade från Asien och speciellt Thailand blir mer och mer vanliga i svenska kök. Och efterfrågan har gjort att många affärer saluför Asiatiska ingredienser. Här är en enkel variant med kokosmjölk, chili, limeblad och citrongräs serverat med stekt paprika och lite rödlök. Thairis eller Basmatiris är gott till.

Lax med hollandaisesås och spenat är en klassiker. Man kan välja filébitar eller kotletter. Lika gott med andra laxfiskar som röding och sik. Hollandaisesåsen är passar bäst till fiskar med fastare kött som lax, tonfisk, svärdfisk, smörfisk och marulk.

Torsk lämpar sig mycket bra att ugnsteka med tomater, spenat, grädde och tomatpuré. Då får man tillbehör och sås i ett. Lite vitlök har jag tillsatt för lite extra smak. Champinjoner, paprika, selleri är ytterligare förslag till topping. Fryst torsk, sej, allaska pollock och allt vad de kallas fungerar också utmärkt till denna rätt.

Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avokado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft. Serverat på grovt bröd blir det ett smörrebröd. Med kokt- eller klyftpotatis blir det en hel rätt.

Soja, socker och svamp kombinerat med lax är en mycket god mix. Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja och socker. Ibland också med risvin. Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås. Servera med ris samt tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.

Ugnsstekt torsk med paprika, purjolök, rödlök och vitlök
Ugnsstekt torsk med paprika, purjolök, rödlök och vitlök med den hälsosamma olivoljan.

Plattfisk med kokos Plattfisk blir jättegod med kokos, chili, limeblad och citrongräs. Servera med thairis eller jasminris. Gillar du stark mat kan du ösa på med hackad röd chili.

Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand. Servera gärna med thairis.

Stekt lax med hollandaisesås och spenat
Lax med hollandaisesås är en klassiker med kokt potatis samt grönsaker som kokt sparris eller fräst spenat. Kokta ärtor, gröna bönor, vaxbönor, kokta morötter, kokta ärtor, blomkål är andra goda tillbehör.

Ugnsstekt torsk med tomat, spenat och grädde
Ugnsstekt torsk med tomat och spenat. Torsk lämpar sig mycket bra att ugnssteka med tillbehör och sås i ett.

Laxfjärilar med soja och sesamsås Laxfjärilar på asiatiskt vis med soja och sesamsås. Smalt och nyttigt. Gillar du ingefära och chili kan man ösa på med det också.

Laxfjärilar med soja och sesamsås
Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.

Panerad spätta med guacamole och paprika
Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole.

Torsk med pepparrot
Torsk med pepparrot är ett av de enklaste sättet att laga fisk. Baka torsken i ugnen i en panna, steka den eller koka den samt servera med skirat smör, riven pepparrot, kokt potatis samt citron.

Torsk med pepparrot Kokt torsk med pepparrot och skirat smör. Kanske det godaste du kan laga med torsk tycker jag. Du hittar fina portionsbitar torsk i frysdisken. Godast blir det med färsk torskrygg (och dyrast).Lax med vitvinssås och grönsaksstavar
Lax med vitvinssås och grönsaksstavar. Ett gott och klassiskt laxrecept. Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.

Kocktips: grönsaksstavar (julienne)

Julienne kallas det när man skär tändsticksliknande stavar av något. De kan kokas lätt eller serveras råa. De används till garnering, som "bädd" eller i soppa. Är en god och vacker blandning är morot, purjolök och rotselleri.

Vill man spara tid är en så kallad "mandolin" bra. Det är en rivare, sån som man ser ibland på tv - shop. Då går morot och rotselleri snabbt. Purjolöken är ändå lättast att skära med kniven. Skala och skölj grönsakerna först. Skär dem sedan i tändstickslånga bitar. Morot och rotselleri skärs sedan i "skivor" på längden varefter dessa skivor skärs i stavar. Purjolöken delar man på mitten, delar upp bladen, lägger dem plant och skär några i taget i stavar. Dessa kan sedan serveras råa eller kokas någon minut i saltat vatten. Skölj dem kalla om de ska användas senare.

Dryckestips till ovan recept

Fiskrätter med mer smak som torsk med pepparrot, lax med teriyaki och panerad plattfisk faller valet på en lageröl eller IPA. Till mildare fiskrätter som lax med vitvinssås och Hollandaisesås skulle jag välja ett vitt vin med restsötma gärna en Riesling från Alsace eller Tyskland. 

Här hittar du alla mina recept på fisk >>

Svensk Fisks hemsida kan du läsa massa fakta om fiskar och få flera tips om tillagning samt recept. På Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen kan du läsa om vilken fisk som är OK att äta. 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer