Recept på hur du fixar finaste fisken

Prova lite enkla, smala och goda fiskrecept. Fiskskola med fiskfysik. Festrätter med fisk.

Lax med vitvinssås Här hittar du några goda recept med fisk som ax med vitvinssås, torsk med pepparrot, laxfjäril eller plattfisk på thaivis.

Reser vi söderut lagas fisken ofta i den hälsosamma olivoljan täckt med ett lager av finskuren paprika, purjolök, rödlök och vitlök. Ris, kokt potatis eller potatismos är gott till. Recept inspirerade från Asien och speciellt Thailand blir mer och mer vanliga i svenska kök. Och efterfrågan har gjort att många affärer saluför Asiatiska ingredienser. Här är en enkel variant med kokosmjölk, chili, limeblad och citrongräs serverat med stekt paprika och lite rödlök. Thairis eller Basmatiris är gott till.

Lax med hollandaisesås och spenat är en klassiker. Man kan välja filébitar eller kotletter. Lika gott med andra laxfiskar som röding och sik. Hollandaisesåsen är passar bäst till fiskar med fastare kött som lax, tonfisk, svärdfisk, smörfisk och marulk.

Torsk lämpar sig mycket bra att ugnsteka med tomater, spenat, grädde och tomatpuré. Då får man tillbehör och sås i ett. Lite vitlök har jag tillsatt för lite extra smak. Champinjoner, paprika, selleri är ytterligare förslag till topping. Fryst torsk, sej, allaska pollock och allt vad de kallas fungerar också utmärkt till denna rätt.

Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avokado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft. Serverat på grovt bröd blir det ett smörrebröd. Med kokt- eller klyftpotatis blir det en hel rätt.

Soja, socker och svamp kombinerat med lax är en mycket god mix. Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja och socker. Ibland också med risvin. Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås. Servera med ris samt tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.

Fiskskola - lite om fiskens fysik (fiskik)
Fiskkött är speciellt. Det blir snabbt färdigt och lätt överkokt. Fisk behöver aldrig lagas länge - det är mört från början. Fiskköttet består av korta muskelfibrer sammanbundna med hinnor, collagen. Titta noga så får du se. Det gör att den största utmaningen med att laga fisk är att hindra den från att ramla isär. När du lagar fisken händer två saker: proteinet koagulerar (stelnar) och fiskköttet blir fast; samt hinnorna, collagen, mjukas upp och förvandlas delvis till gelatin. Det är därför som fiskkött så lätt faller sönder i bitar. Lagar man fisken onödigt länge fortsätter proteinet att stelna och mer vatten avdunstar. Resultatet blir torrt och nästan hårt fiskkött. Har du någon gång ätit en överkokt räka så vet du vad jag menar.

Torsk med pepparrot
Torsk med pepparrot är ett av de enklaste sättet att laga fisk. Baka torsken i ugnen i en panna, steka den eller koka den samt servera med skirat smör, riven pepparrot, kokt potatis samt citron.

Torsk med pepparrot Kokt torsk med pepparrot och skirat smör. Kanske det godaste du kan laga med torsk tycker jag. Du hittar fina portionsbitar torsk i frysdisken. Godast blir det med färsk torskrygg (och dyrast).Lax med vitvinssås och grönsaksstavar
Lax med vitvinssås och grönsaksstavar. Ett gott och klassiskt laxrecept. Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.

Kocktips: grönsaksstavar (julienne)
Julienne kallas det när man skär tändsticksliknande stavar av något. De kan kokas lätt eller serveras råa. De används till garnering, som "bädd" eller i soppa. Är en god och vacker blandning är morot, purjolök och rotselleri. Vill man spara tid är en så kallad "mandolin" bra. Det är en rivare, sån som man ser ibland på tv - shop. Då går morot och rotselleri snabbt. Purjolöken är ändå lättast att skära med kniven. Skala och skölj grönsakerna först. Skär dem sedan i tändstickslånga bitar. Morot och rotselleri skärs sedan i "skivor" på längden varefter dessa skivor skärs i stavar. Purjolöken delar man på mitten, delar upp bladen, lägger dem plant och skär några i taget i stavar. Dessa kan sedan serveras råa eller kokas någon minut i saltat vatten. Skölj dem kalla om de ska användas senare.

Ugnsstekt torsk med paprika, purjolök, rödlök och vitlök
Ugnsstekt torsk med paprika, purjolök, rödlök och vitlök med den hälsosamma olivoljan.

Plattfisk med kokos Plattfisk blir jättegod med kokos, chili, limeblad och citrongräs. Servera med thairis eller jasminris. Gillar du stark mat kan du ösa på med hackad röd chili.

Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand. Servera gärna med thairis.

Stekt lax med hollandaisesås och spenat
Lax med hollandaisesås är en klassiker med kokt potatis samt grönsaker som kokt sparris eller fräst spenat. Kokta ärtor, gröna bönor, vaxbönor, kokta morötter, kokta ärtor, blomkål är andra goda tillbehör.

Ugnsstekt torsk med tomat, spenat och grädde
Ugnsstekt torsk med tomat och spenat. Torsk lämpar sig mycket bra att ugnssteka med tillbehör och sås i ett.

Laxfjärilar med soja och sesamsås Laxfjärilar på asiatiskt vis med soja och sesamsås. Smalt och nyttigt. Gillar du ingefära och chili kan man ösa på med det också.

Laxfjärilar med soja och sesamsås
Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.

Panerad spätta med guacamole och paprika
Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole.

Dryckestips
Till torsk med pepparrot och lax med teriyaki och panerad plattfisk faller valet på en lageröl eller IPA. Till lax med vitvinssås och till hollandaisesås skulle jag välja ett vitt vin med restsötma gärna en Riesling från Alsace eller Tyskland. Torsk i ugn är lite mer vardagsmat varför mjölk är gott men lageröl, vitt fylligt vin eller rosévin smakar också bra till.

Här hittar du alla Receptfavoriters recept på fisk >>

Svensk Fisks hemsida kan du läsa massa fakta om fiskar och få flera tips om tillagning samt recept. På Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen kan du läsa om vilken fisk som är ok att äta. 

 

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer