Påsköl. Godaste ölen till påsk.

Fler och fler öl med påsk-etikett letar sig ut till påskbordet. Till midsommar, jul samt till påsk är det smakrik öl och snaps som gäller. Här kommer ett test av bästa öl att handla till påsk.

Påsköl Påsköl är i många fall vanliga överjästa ale eller mörka lager med ny påskig etikett.

Öl till påskmaten har vi säkert haft sedan påskfirandets början. Då var det mjöd och överjäst ale som gällde. Dagens påsköl är det egentligen inget unikt påskigt med utan det är öl som bryggeriet tycker passar till påskmaten, försett med en passande påsk-etikett och döpt ölen med "påsk" eller "Easter" i titeln.


Gemensamt för de flesta påskölen är att de är smakrika ofta överjästa ale med massor av humle samt mörkare öl med mer rostad malt i stilen. I stort sett är påskölen en spinoff på julölen - ett sätt att sälja lite extra till påsk. Påsköl var vanligt på 1800-talet men sedan förde det en alltmer tynande tillvara. Ända tills Falcon tog upp trenden igen i början på 80-talet. Systemet har ett tiotal påsköl med varierande stil och kvalitet.

Av de stora bryggerierna säljer flera påsköl. De flesta verkar ha satsat på mörk lager. De är alla säkra kort till påskbordets sillar och ägg.

Numer finns rätt många svenska spännande påsköl med skojiga etiketter från små bryggerier. Kolla in hyllan med lokala bryggerier på ditt Systembolag. Gemensamt är att de oftast är överjästa ale eller mörka lager.

Spännande microbryggerier

För den ölintresserade finns både svenska och utländska småbryggerier sk mikrobryggerier med spännande utbud. De gör ofta mindre omgångar av öl intressanta smaker och varierande koncept.

Val av öl till påskmaten

Smakrik dryck som fyllig öl passar till smakrik och fyllig mat - en regel som funkar fint. Men även en ljusare lageröl med friskare och något bitter smak passar till många skandinaviska rätter. Valet är givetvis en personlig smaksak. En del av påskölen är mycket fruktiga och smakrika. De passar också bra att njuta som de är.

Serveringstips

Behöver jag skriva att öl ska serveras kall? En sak att tänka på med modernare microbryggda öl är att de kan ha jästfällning. Då bör man ställa dem upp i kylen några timmar innan servering. Många Ale, överjästa öl och färsköl från större bryggerier har nästan aldrig jästfällning kvar i flaskan. De är pastöriserad och filtrerade.

Men mindre bryggeriers färsköl och IPA kan ha jästfällning kvar. Ställ dessa öl upprätt i kylen några timmar innan servering. Häll sedan upp ölen försiktigt i ett svep och ta ej med den sista slurken när jästfällningen kommer på slutet. Ligger ölen ned så kommer jästfällningen med vid servering. Det är ingen större fara och smaken är god iaf men dricker du många färsköl så kan det kännas dagen efter i huvudet...

Påskölstest Påsköl vi minns.

Lite tips från Systembolagets utbud 2018

Sedan artikeln skrevs kan priser ha ändrats, öl utgått och nya kommit till. Kolla med Systemet för mer hjälp. Här hittar du Systembolagets sortiment på påsköl.

Kolla även på ditt Systembolag efter hyllan med lokala bryggerier så har de säkert någon spännande påsköl eller liknande att prova. Nedan är några av mina favoriter som finns på de flesta Systembolag.

Maltiga och mörka påsköl

Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,6%, 330 ml, 19,90 kr
Smak av mörk choklad och rostad malt i doft och smak. Prisvärd.

Dugges Easter lager Mörk lager Sverige Flaska (330 ml) 19.70
Väldigt god dessutom med massor av maltig smak likt choklad och kaffe. Låg beska.

Dugges Easter Porter Mörk stout/porter Sverige Flaska (330 ml) 19.70
Mycket mörk och som en Stout i stilen. Låg beska.

Electric Nurse Easter porter/stout Dugges, Sverige Flaska (500 ml) 27.80
Mörk och stoutig med smaker som kavring, kaffe, choklad från mörk malt och balanserad beska.

Mariestads Påsköl 5,8%, 500 ml, 19.50 kr
Mörk men balanserad och prisvärd med lagom maltighet och smak av kavring samt lakrits. Fint skum kombinerat med bitterhet från humle.

Pumpviken Påsköl, 5,8%, 500ml, 1341, 30.20 kr
Maltig ale med smak likt en nötig sherry med chokladtoner och karamell.

Bittrare och IPA-liknande påsköl

S:t Eriks Easter Sessions IPA, Sverige 4,2% Flaska (330 ml) 19.80 kr
Prisvärd Ipa med fruktiga toner av humle och citrus samt balanserad men rejäl beska.

Jämtlands påskebrygd Sverige 4,5% Flaska (330 ml) 19.90
Maltig men med mycket beska av fin humle.

Oppigårds Easter Ale, 5,3%, 500 ml, 27,90 kr
Tydligt bitter och fruktig med citrus.

Alkoholfri påsköl

Nils Oscar alkoholfri Påsköl, 330 ml, 15.90

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-03-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept