Påsköl. Godaste ölen till påsk.

Fler och fler öl med påsk-etikett letar sig ut till påskbordet. Till midsommar, jul samt till påsk är det smakrik öl och snaps som gäller. Här kommer ett test av bästa öl att handla till påsk.

Påsköl Påsköl är i många fall vanliga överjästa ale eller mörka lager med ny påskig etikett.

Öl till påskmaten har vi säkert haft sedan påskfirandets början. Då var det mjöd och överjäst ale som gällde. Dagens påsköl är det egentligen inget unikt påskigt med utan det är öl som bryggeriet tycker passar till påskmaten, försett med en passande påsk-etikett och döpt ölen med "påsk" eller "Easter" i titeln.

Gemensamt för de flesta påskölen är att de är smakrika ofta överjästa ale med massor av humle samt mörkare öl med mer rostad malt i stilen. I stort sett är påskölen en spinoff på julölen - ett sätt att sälja lite extra till påsk. Påsköl var vanligt på 1800-talet men sedan förde det en alltmer tynande tillvara. Ända tills Falcon tog upp trenden igen i början på 80-talet. Systemet har ett tiotal påsköl med varierande stil och kvalitet.

Av de stora bryggerierna säljer flera påsköl. De flesta verkar ha satsat på mörk lager. Spendrups har Mariestads Påsköl, Mariestads har sin påskbrygd och Krönleins har Three Hearts Påskebrygd - alla mörka smakrika lager. De är alla säkra kort till påskbordets sillar och ägg.

Utländska påsköl Spännande påsköl med skojiga etiketter från små bryggerier. Dock med rätt höga priser ibland. Men kostar det så smakar det oftast. Gemensamt är att de är överjästa ale eller mörka lager.

Spännande microbryggerier
För den ölintresserade finns både svenska och utländska småbryggerier sk mikrobryggerier med spännande utbud. De gör ofta mindre omgångar av öl intressanta smaker och varierande koncept. De flesta är överjästa smakrika ale och färsköl. Oppigårds, Jämtlands bryggeri, Nils Oscar, Dugges, Mohawk, Train Station Brewery och Gamla Slottskällans Bryggeri brygger alla bra öl av hög kvalitet. Vidare har du flera utländska öl som passar till påskbordet ex. Belgiska Saint Landelin (beställningssortiment) och danska bryggerier som S:t Eriks.
 

Val av öl till påskmaten
Smakrik dryck som fyllig öl passar till smakrik och fyllig mat - en regel som funkar fint. Men även en ljusare lageröl med friskare och något bitter smak passar till många skandinaviska rätter. Valet är givetvis en personlig smaksak. En del av påskölen är mycket fruktiga och smakrika. De passar också bra att njuta som de är.

Serveringstips: Ale, överjästa öl och färsköl från större bryggerier har nästan aldrig jästfällning kvar i flaskan. De är pastöriserad och filtrerade. Men mindre bryggeriers färsköl kan ha jästfällning kvar. Ställ dessa öl upprätt i kylen några timmar innan servering. Häll sedan upp ölen försiktigt i ett svep och ta ej med den sista slurken när jästfällningen kommer på slutet. Ligger ölen ned så kommer jästfällningen med vid servering. Det är ingen större fara och smaken är god iaf men dricker du många färsköl så kan det kännas dagen efter i huvudet...

Påskölstest Några av Systembolagets: från vänster: St Eriks Easter Dipa (2013 år påsköl är ersatt med liknande St Eriks Påskale) , St Eriks Mathias Dahlgren, Mohawk Easter Rocket, Pumpvikens påsköl, Stronzo Påskebrygd (utgått 2014), Dugges Påsk Lager, Sigtuna Påskweizer (utgått 2014), Electric nurse Easter Ale, Three Hearts Påskbrygd, Dugges Golgata (2014 Dugges Easter brown ale) samt Sigtuna Dark Easter Ale (utgått 2014).

Se Systembolaget för årets utbud
Sedan artikeln skrevs kan priser ha ändrats, öl utgått och nya kommit till. Kolla med Systemet för mer hjälp. 

Tips: Godaste påskölen:

Maltiga och mörka påsköl.

Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,6%, 330 ml, 1360, 19,80 kr
Smak av mörk choklad och rostad malt i doft och smak. Prisvärd. 

Dugges Påsklager Mörk lager        Sverige        Flaska (500 ml)        25,30       
Mycket mörk och nästan som en Stout i stilen. Rätt prisvärd för en 0,5:a. Lite förvirrande med namnet "Lager" som de flesta förknippar med en ljusare öl. Men visst - detta är en mörk lager och väldigt god dessutom med massor av maltig smak likt choklad och kaffe. Låg beska.

Mariestads Påsköl 5,8%, 500 ml, 1315, 17,40 kr plus pant
Mörk men balanserad och prisvärd med lagom maltighet och smak av kavring samt lakrits. Fint skum kombinerat med bitterhet från humle.

Three Hearts Påskebrygd Mörk lager        Sverige        Flaska (500 ml)        17.00 plus pant       
Ett säkert kort med snäll bitter ton och balanserad maltig fyllig smak.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl Mörk lager        Sverige        Flaska (330 ml)        19.20 kr       
Fyllig öl med maltig smak och lagom bitterhet. Som en påsköl ska smaka enligt Mathias Dahlgren, känd bla från Matsalen på Grand Hotel - en av Sveriges två enda två stjärniga krogar enligt Guide Michelin. Prisvärd.

Pumpviken Påsköl 2013, 5,8%, 500ml, 1341, 30.30 kr
Maltig ale med smak likt en nötig sherry med chokladtoner och karamell. För dig som föredrar maltig öl.

Bittrare och IPA-liknande påsköl

S:t Eriks Påskale Sverige    5,5%    Flaska (330 ml)       18.90 kr        
Prisvärd Ipa med fruktiga toner och lagom beska.

Mohawk Easter Rocket Red IPA Ale        Sverige        Flaska (330 ml)        26.80       
Gillar du bitter öl så är denna för dig. Massor med olika sorters humle balanserad med malt av olika sort. 63 Ibu och 6,7 %. 

Dugges Easter Brown Ale        Sverige        Flaska (330 ml)       23.30        
Fyllig och fruktig med balanserad maltig smak som passar utmärkt till påskmaten. 7,0 %. 

Oppigårds Easter Ale, 5,3%, 500 ml, 1374, 27,30 kr
Bitter och fruktig med mörkare toner av malt.

The Hoppy Bunny   Ale   Sverige        Flaska (330 ml)        19.90              
Prisvärd svensk ale med mycket god bitter humle och fyllig aromatisk malt. 

 

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer