Öltips från Belgiens ölskatt

Belgisk öl har många olika goda och smakrika öl att bjuda på. Belgisk blå från Chimay är bara en av många i en land av öl. Fler och fler dyker upp på Systemet.

Belgisk blå Chimay Belgisk blå Chimay. Ett av många fantastiskt goda Belgiska öl.

Söta, fruktiga och bittra öl. Öl bryggt av munkar. Ingenstans i världen finns så många olika sorters öl som i Belgien. Över 400 sorter. Och varje öl har sitt eget glas.

Belgien har en tusenårig öltradition. En tradition som hållit i sig. Genom munkar, kloster och en envis bryggerinäring samt vissa uppmuntrande förbud mot annan sprit. Stödda av medelbelgaren som dricker 108 liter öl om året går det ett värdshus på varje 349 belgare. Men även utomlands sprids de belgiska ölen. På systemet finns flera fantastiska öl att prova.

Chimay, Leffe och Orval är några av de mest kända belgiska ölen. De är alla överjästa öl, till skillnad från lageröl som är underjäst. Det innebär att jästen flutit till ytan istället för att sjunka. Den speciella jästen ofta i kombination med en högre jästemperatur gör att ölen får mer smak från jäsningen än av råvarorna. Alltså något helt annat än en stor stark.

Munkar och öl paras ofta ihop. Inte minst i medeltida sagor som Robin Hood. I Belgien stämmer detta. ”trappistöl” kallas dessa öl. Det finns sex sådana i Belgien och ett i Holland. Ölen Chimay och Orval är kanske mest kända. På klostren bor munkarna, ber, brygger öl och tillverkar ost. Ibland har de löfte att vara tysta och bara guiden får prata. Klostren är fascinerande studiebesök om du har vägarna förbi. Ölen har ofta en hög alkoholhalt som har historiskt ursprung då munkarna fördrevs söderifrån och var tidigare vana att göra vin.
Ibland finns dock inget kloster att finna. Öl märkta med ”klosteröl” bryggs i samma stil som ”trappistöl” men bakom står istället ett vanligt företag.

Det finns flera olika sorters Chimay på Systembolaget. Röd, vit och blå. Blå har en komplex brödig och blommig doft med smak av rostad malt. Den röda är ljusare och kopparfärgad. Den är fruktig, lik aprikos samt lätt bitter och syrlig. Vit är ljusast och mest besk med smak av humle men också torkad frukt.
Likt trappistölet chimay är klosterölet Leffe. Som nu bryggs av Inbev (Anheuser Busch) på liscens från klostret. Inbev är ett av världens största ölföretag med runt 25% av världsmarknaden på öl. Med märken som Stella Artois så utgör Leffe en droppe i bryggättens sortiment. Men en mycket god sådan. Leffe finns i bl. a. brune och blonde. Blonde är ljus med fruktig, lite örtig smak med medelstor beska och viss sötma, ton av citrus och aprikos. Brune är den mörkare och maltigare.
Duvel är riktigt besk öl men också fruktig och smakrik med en syrlig ton. Orval har också en kraftig smak och rejäl beska men med en rejäl dos humle. Smaker från örter och citrus finns också.
Hoegaarden Witbier, som är en grumlig och frisk öl med tydliga citrustoner. Varianterna är många och om beställningssortimentet inte räcker så får du helt enkelt packa och åka till Belgien.

De smakrika och fruktiga belgiska trappistölen eller klosterölen passar utmärkt till den mesta mat eller att njutas på egen hand. Prova som fördrink innan maten eller istället för vin till ostbrickan eller maten. Belgisk ale smakar utmärkt till svensk husmanskost som exempelvis sjömansbiff, kåldolmar eller laxpudding. Rätter med kraftiga smaker och feta såser kommer också till sin rätt. Stek som kalvstek eller tjälknöl på vilt som älg, med gräddig svampsås, gele och potatis är ett förslag. I Belgien kokar man musslor i vittvin samt serverar med pommes frites sk Moules Frites till kombinerat med en smakrik ale efter smak .

Servera ölen lätt kyld (10 – 12 grader) i vida ölkupor. Tänk på att en del av ölen har jästfällning. Ställ flaskan därför upp i kylen ett tag så fällningen sjunker till botten. Låt den vara kvar i flaskan när du häller upp.

Behandla inte dessa öl som en ”stor stark”. Många öl på raken kan bli för mycket även rent smakmässigt. De är dessutom ofta rätt starka (6-9%). Belgiska öl njuts med omsorg - lite som vin.

De godaste och vanligaste belgiska ale'n
Några urval från Systembolagets utbud. OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp.

Chimay blå, 1651 Belgien 330ml 28.90 kr
Leffe Blonde, 1659 Belgien 330ml 17.90 kr
Duvel, 1654 Belgien 330ml 24.90 kr
Orval, 1650 Belgien 330ml 21.70 kr

Chimay finns i flera spännande varianter som beställningsvara bl.a. Chimay Premiere (71410) , Chimay Grand Rèserve (71411) och (89847) Chimay Röd.

Mycket goda belgiska ale:
Chimay vit, 1657 Belgien 330ml 26.90 kr
Hoegaarden Witbier, 1563 Belgien 330ml 15.20 kr
Leffe Brune, 1336 Belgien 330ml 17.90 kr
Westmalle Dubbel,1540 330ml 25.50 (7%) Abbey of Westmalle
Westmalle Tripel, 1684 330ml 27.90 (9,5%) Abbey of Westmalle

På många Systembolag så finns ett rätt stort urval belgiska öl. Intresse och sortiment växer hela tiden verkar det som. På beställningssortimentet finns ännu fler sorter spännande belgisk öl att plocka hem och prova. Tänk på att Systembolaget tar hem även enstaka flaskor gratis. Det brukar ta någon vecka.
Titta bl.a. efter Bush de Nuits (lite dyr men kul att prova), Cantillon Geuze, Maredsous 6 och 8, Rochefort 10 och 8 och Saxo (ekologisk) från Brasserie Caracole.

Titta vad som finns på ditt Systemetbolag

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer