Mest sökta maten 2016

Du kanske undrar vad svenskarna sökt efter för mat på Google under 2016? Här är tio-i-topp listan som toppas av Vegetarisk Mat - folk verkar vilja laga vegetariskt helt enkelt. Varianter på kladdkaka, vegan pannkakor och cheesecakes med Oreo verkar också poppis.

Veganska pannkakor - ett av de mest sökta recepten under 2016
Veganska pannkakor - ett av de mest sökta recepten under 2016.

Några av recepten på listan har jag redan på Receptfavoriter. Ett av mina mest besökta recept under året har varit äppelmos. Hummus likaså. Veganska pannkakor har jag nyligen lagt till. De andra recepten - Rabarberkladdkaka, Halloumi stroganoff, kesobröd, semmelkladdkaka, Oreo cheesecake samt sötpotatis-pommes frites - kommer jag så småningom att testa, laga och lägga in på Receptfavoriter såklart.

1. Vegetarisk mat

Att vegetarisk mat är upp på förstaplats är kanske lite förvånande men vegetariskt har länge varit en uppåtgående trend - speciellt bland yngre.

2. Rabarberkladdkaka

Denna vet jag ej vad det är - en kladdkaka smaksatt med rabarber?

3. Halloumi stroganoff

Halloumi är en cypriotisk ost som är populär att grilla i skivor. Den är fast och har ett gott tuggmotstånd. Stroganoff med halloumi har jag ej provlagat än men tips är att laga en stroganoff och byta ut falukorven mot strimlad halloumi. Här hittar du recept på stroganoff.

4. Kesobröd

Under 2016 hade jag inget recept på kesonröd. Skapade ett under januari 2017 så nu har RF ett recept på kesobröd - ett proteinbröd med keso (med det nyttiga kasein protein) samt ägg (supernyttigt) samt frön, nötter och havregryn - nyttigare bröd med så mycket protein får man leta efter. Jag trodde det var en variant på filmjölkslimpa där man bytt en del av filmjölken mot keso som en del av degvätskan - men det är mer ägg som degvätska också och inget mjöl alls.

5. Semmelkladdkaka

Denna var ny för mig. Antar att det är som en kladdkaka med mandelmassa och kanske toppad med vispad grädde och florsocker.

6. Äppelmos

Ett av Receptfavoriters mest besökta recept.

7. Hummus

Kokta mosade kikärter blir billigt, gott och nyttigt. Mycket godare än de köpta rörorna. Kan lagas på olika vis med citronsaft, tahini (sesampasta), olivolja och zumak.

8. Veganska pannkakor

Pannkakor utan ägg och mjölk. Låt mjölet svälla i sojamjölk så håller pannkakorna ihop utan ägg.

9. Oreo cheesecake

Min gissning på denna är att det är en cheesecake där man bytt botten mot den klassiska mixade Digestivekex och smör-blandningen till att mixa Oreo-kakor istället.

10. Sötpotatis pommes frites

Hemgjorda Pommes frites blir mycket gott. Det går såklart utmärkt att skära sötpotatis i stavar och fritera som vanlig potatis. Först en gång på lägre värme - hit kan du förbereda - och seda på högre värme till servering så de får fin färg och blir knapriga.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2017-09-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.