Lussebullar, lussekatter och saffransbröd

Lagom till advent eller lucia i början på december är det dags att baka lussebullar, lussekatter eller saffransbröd.

Lussekatter Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.Degen till lussebullar, lussekatter eller saffransbröd smaksätts med saffran som ger dess vackra gula färg och goda smak. Lussekatt kallas också saffranskuse eller julkuse. De bakas till Luciahelgen. Beroende på vad lussekatterna bakas ut till så kallas de olika saker. Julgalten är vanligast och lussekatter där ändarna rullats ihop till ett "S". Ett russin placerats i mitten på vardera ände. Du kan också lägga två "S" i kors eller bredvid varandra då kallas de gullvagn, julvagn eller julkors.

Lindebarn får du om du rullar saffransdegen till en sträng som du sedan viker på mitten och virar ändarna om varandra. Större varianter är prästens hår och såkaka. Gillar du inte russin i dina lussebullar så kan du garnera med skållad mandel eller pärlsocker.

Före Sverige införde den gregorianska kalendern på 1700-talet inföll Lucia samtidigt som vintersolståndet. Idag inleder vi julfirandet med Lucia den 13 december. Lucia går dock tillbaka till medeltiden. Man slaktade julgrisen och så hade man fest. Då antog man att det var årets längsta natt och att övernaturliga makter var i farten. Lucifer, mörkrets herre som sägs vara särskilt aktiv den natten och då var det ju bäst att hålla sig vaken.

På 1600- och 1700-talets fortsatte traditionen bland bönderna. På västkusten firades med mat och dryck och en av gårdens kvinnor kläddes i vitt och fick bära en ljuskrans i håret. Detta tros ha kommit från Tyskland där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein", med tända ljus i håret som föreställde en gloria, likt den jesusbarnet ofta avtecknades med.

Seden att gå lussa runt bland grannar är ett arv från äldre tiders "staffanssjungning" där lärjungar gick mellan husen för att samla in pengar.

Ordet Lucia kommer från Sicilien och betyder ljus och av latinets lux och lucis. Italienarna firar också Lucia fast lite annorlunda. Där äter man inte luciabullar utan barnen lämnar över mat till Lucia och till en "flygande åsna" som ser till att barnen får presenter. Problemet är att om de råkar se åsnan kan den kasta aska i deras ögon och då sägs det att man blir blind.
Lussebullar En omgång nybakta goda lussebullar fulla med saffran.

Lussebullar, lussekatter eller saffransbröd med kesella
Med kesella i degen blir lussebullarna saftiga och goda.

Klassiska saffransbröd eller lussebullar
Klassiska saffransbröd, lussekatter eller lussebullar. Lussebullar är ett mjukt sött vetebröd smaksatt med saffran garnerat med russin. Lussebullar är goda till jul, lucia, advent, fika och glögg. Du kan halvera satsen om du vill och får då 16 stycken saffransbullar.

Saffransflätor
Flätor av saffransdeg med russin och pärlsocker.

Saffranslängder
Vetelängder med smak av saffran fyllda med mandel, russin, smör och lite socker. Garnerade med hackad mandel.

Saffranskaka
En slags sockerkaka med smak av saffran. God till jul, advent eller med vispad grädde och sylt.

Saffransskorpor
En variant på italienska biscotti-skorpor med julig smak av saffran och russin.

Baka lussekatter Lussekatter är rätt enkelt att baka själv: Stöt saffran och blanda ihop degen med en elvisp och degvispar. Låt degen jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek. Dela upp degen genom att halvera den ner till önskat antal lussekatter på mjölat bakbord. Rulla varje degbit på en handduk till en ca 25 cm lång rulle. Rulla ihop ändarna till lussekatter. Lägg lussekatterna på bakplåtspapper att jäsa övertäckta igen till nästan dubbel storlek. Sätt på ugnen. Pensla lussekatterna och tryck i russin innan du gräddar dem ljust bruna. Blötlägg gärna russinen i 10 minuter innan så de mjuknar lite.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer