Knåda, baka och njut av beprövade brödrecept

Baka och njuta av hembakt bröd. Här hittar du lite brödhistoria och recept både till vardags och fest.

Brödrecept Att baka eget bröd är inte svårt. Så här enkelt kan det vara att baka: blanda 500 gram mjöl, 30 gram jäst, 3 dl vatten och 2 msk olivolja. Knåda, jäs, knåda ut och jäs igen samt grädda i 200 grader. Klart. Ovan Rågsiktsbullar.

Alla restauranger har redan fattat att alla gäster älskar doften och smaken av ett gott nybakt bröd. Snabbare och billigare sätt att få gäster glada finns knappt.

Att baka själv hemma är både roligt, billigt, gott och så luktar det underbart. Lite mjölstök och knådning men det är snabbt gjort. Här är några enkla och goda recept på bröd. Några är klassiska brödrecept som bondbröd, piroger och bagels. Andra recept ger mer varierade bröd smaksatta med lök, örter och nötter.

En historisk till-baka-blick

I Sverige har vi en lång historia av bröd. För några hundra år sedan var brödkulturen annorlunda. Mest därför att tillgången på råvaror varierade. Finast var såklart att baka med vetemjöl, ägg, smör och mjölk. Det gjorde man till fest. Till vardags var det gröt och hårda bröd som gällde. Vissa tyckte öl och sprit var ett bättre användningsområde för spannmål. Ett hett ämne under nödår.

Råvarorna till bröd kom från olika sädesslag beroende på det lokala klimatet i olika delar av Sverige. Grovt sett så kan man inte odla vete i norra Sverige så där fick det bli korn och havre. Men korn och havre innehåller inget gluten och jäser alltså inte.

Bröden norr om fäbodgränsen var därför ojästa bröd av havre - och kornmjöl (sk tunnbröd). I söder däremot var jästa mjuka vetebröd (ofta med en del rågmjöl) som limpor och kavring vanliga. Hårt förrådsbröd gjordes såklart också, en föregångare till dagens förfinade knäckebröd.

Råg användes i mellersta och södra Sverige, Gotland, Öland, Uppland men endast fläckvis i norröver. Korn användes i södra Småland samt i norra delarna av Sverige. Havre användes i mellersta västra Sverige, från Halland upp till Dalarna. Mjuka limpbröd bakades i Skåne, södra Småland, Södra Halland, Öland, Gotland samt norr delarna av Sverige vid gränsen mot Finland. I norra Norrland och på gränsen mot Norge och Finland bakades rieska. I övriga delar bakades torra bröd.

Mitt i Sverige, vid fäbodgränsen, gick också gränsen för torra och ojästa bröd av havre och kornmjöl i norr och torra och jästa rågbröd i söder. Limpbrödet av råg från södra Sverige bakades i kupolformade ugnar, som upphettades med ris och halm, sedan sopades ren för att ge plats åt de ovala eller runda bröden direkt på den upphettade ugnsbotten.

Ville man öka på limpans hållbarhet kunde man grädda det två gånger. Då delades brödet itu och smordes med fett för en andra gräddning, det blev mindre vattenhaltigt och inkråmet segare. Detta bröd kallades då kavring. Tunnbröden av kornmjöl som bakades norr om fäbodgränsen gräddades ursprungligen genom stekning på järn- eller stenhällar som senare kom att ersättas av ugnsgräddning. (Fakta från Bringéus, 1988).

rosenbroed Vetemjöl var förr mjölet nummer ett. Idag har vitt mjöl låg status - istället ska det vara fullkorn, fibrer, nyttigheter och surdegar. Detta var vardagsbröd förr. Här ljusa rosenbröd av vetemjöl - finare än så blev det inte förr.

Jästen var också annorlunda förr. Då hade man en surdeg som jäst när man bakade. Sedan sparades en del av degen till nästa bak. På så sätt hade man alltid en jästkultur att baka med.

Idag köper de flesta färdig jäst. Fördelen är att vi inte behöver ha en surdeg liggandes. Fast nackdelen är smak och konsistens som blir godast med riktig surdeg. Dessutom sänks brödets surhetsgrad och får en lägre blodsockerhöjande verkan. Men surdegsbröd och bakning är ett kapitel och artikel för sig.

Tips, recept och tillbehör

Här kommer några riktigt goda brödrecept på både klassiker och lite udda bröd. Först lite tips om vad man kan smaksätta bröd med. Vidare finns också lite recept på pålägg som färskost med örter, ett rödbetssmör och en majsröra som är gott som pålägg. Vidare kan man göra hemgjort smör också som är gott. 

Smaksätt ditt bröd

Kryddor: 

  • Torkade hela kryddor stöts i en mortel innan de tillsätts.
  • Färska kryddor som basilika och rosmarin hackar du grovt innan (här kan du ta med stjälkarna också). Timjan plockar du bladen från kvistarna. 

Grönsaker:

  • Gul hackad eller riven lök
  • Rårivna rödbetor
  • Rårivna morötter
  • Rårivna grönsaker som zucchini, pumpa, rotfrukter, potatis blir också gott.
  • Bladgrönsaker som spenat, mangold, nässlor, ramslök osv (koka dem och hacka dem).
  • Soltorkade hackade tomater i olja

Frön och nötter:

  • Frön och nötter är gott både i bröd och att strö över innan gräddning:
  • Solroskärnor, sesamfrön, pumpafrön, vallmofrön och hela linfrön i måttlig mängd (använd ej krossade linfrön även om du skållar dem innan - de är giftiga).
  • Valnötter är min favorit - se till att de är färska och rosta dem gärna innan du tillsätter dem. Hasselnötter funkar också. Pinjenötter och pistagenötter är dyra men goda.

Grovt råg- och solrosbröd Grovt råg- och solrosbröd. Nyttigt, billigt och gott att baka. Passar till frukost såväl som soppa eller mellanmål. Passar utmärkt att rosta i skivor om det ej är nybakt.

Annat gott i bröd:

  • Hackade svarta eller gröna oliver. De med kärnor har mest smak. Kärna ur innan och hacka grovt. 
  • Ost som riven parmesan eller annan lagrad ost

Tillsätt fiber för hälsan

Vetekli 2 -3 dl per brödback ger gott om fiber.

Recept

Här hittar du alla receptfavoriters brödrecept >>

Restaurangbröd – baka storbak till fest, buffe eller stor middag
Det här brödet brukade vi baka varje morgon och eftermiddag på en av de restauranger jag jobbat på. Det var mycket uppskattat av gästerna - mest för att det var nybakt förstås.

Ciabatta
Finns också att köpa färdiga och som brödmix. Godast är de hembakta såklart.

Bondbröd med basilika
Ett klassiskt ljust italienskt bröd smaksatt med basilika.

Matbröd
Detta är ett grundrecept på ljust matbröd. Om du vill kan du tillsätta lite rågmjöl, kornmjöl eller grahamsmjöl. Blir också god deg till piroger, bullar och pizza mm. Tillsätt gärna någon dl fiber också.  



Piroger med skinka och ost
Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade. Gott till sallader och soppor.2 stora bröd eller cirka 15 – 20 piroger

Bondbröd med örter
Bondbröd fyllda med goda färska örter. Alla älskar nybakt bröd. Speciellt matarga nyanlända hungriga gäster. Ge dem snabbt gott bröd - sen kan du misslyckas med allt annat. Gott med rödbetssmör eller färskost. Passar till midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.

Bondbröd med lök
Mitt favoritbröd är bröd bakat med hackad lök i. Det låter kanske inte så spännande men brödet får fyllig och god smak av löken.

Pizzabullar pizzaknutar
En slags bullar med ost och pepperonikorv. Barn älskar dessa. Kan serveras till ex. soppa eller på barnkalas.

Pitabröd
Hembakta pitabröd blir mycket goda och är förvånansvärt enkla att baka själv. Räkna med att det tar ca 2 timmar med att jäsa och baka. Här är tips på en pitafest med tillbehör. Ett annat förslag är att laga högrev i pitabröd.

Valnötsbröd med spenat Valnötsbröd med spenat blir mycket gott och knaprigt. Passar till det mesta.Valnötsbröd med spenat
Ett gott bröd med hackade valnötter och spenat likt baguette. Baka med baksten eller på vanlig ugnsplåt.

Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med honung och smör.  En sats räcker till cirka 12 stora pinnbröd
1 kg vetemjöl
cirka 3 dl vatten
1 tsk salt
Blanda salt och mjöl i en bunke och späd med vatten till en fast men formbar deg. Man kan ha i en halv tsk bakpulver också, då blir pinnbröden lite fluffigare. Packa degen i en handduk. Rulla små "ormar" och linda runt toppen på grillpinne. Grilla några minuter runt om. Ta av och fyll med en klick smör och honung. Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.

Bagels
Bagels är kokta små bröd med hål som sedan bakas. Bagels får ett typiskt tuggmotstånd av att de kokats. Kan frysas. Bageldeg jäsas över natten i kylskåp så kan de bakas till frukost. Färskost och isbergssallad passar till bagels. Goda kombinationer är med: marmelad; gurka, salt och peppar; lax; soltorkad tomat, paprika; kalkon; skinka och ost;  kycklingröra; tonfiskröra med flera andra pålägg.  

Naanbröd Nanbröd
Naanbröd är ett platt indiskt bröd gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt så kallat Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad ”tandoori”. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av köttet som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger. En god hemmavariant får man om man gräddar brödet i en panna på spisen eller under grillen. Överblivna bröd kan frysas och sedan värmas nästa middag. Recept till 16 naanbröd

Brytbröd i långpanna
Ett smidigt bröd som är lätt att bryta rustika bitar av som gräddas i långpanna. Perfekt till soppa och bufféer. 24 bitar.

Goda pålägg:

Äkta smör passar utmärkt till bröd. Alternativ smörblandningar som Bregott osv. Vidare är vanlig naturell eller smaksatt färskost gott. Till veganer finns margarin eller tofuline sojafärskost bland annat. Här några lite finare hemgjorda pålägg samt hemgjort smör som passar till nybakat serverat på fest, middag eller buffé.



Färskost med dill, citron och vitlök
En liten bytta. Håller sig i kylen några dagar. Passar till nybakt bröd och fiskrätter som fiskrätter, stekt strömming osv.

Majsröra
Ett pålägg av mixad majs smaksatt med vitlök och chili. Passar som pålägg till bröd när du ex. grillar, mexikansk mat, asiatisk mat eller annan smakrikare middag.

Rödbetssmör
En stor omgång som räcker till minst 20 personer. Passar utmärkt på frukost, middag eller till buffé och svensk mat som julbord, påskbord, midsommar osv. Håller sig i kylen om det blir över.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer