Julöl och mumma. Test av bästa öl att handla till jul.

Vid juletid hamnar vin och konjak under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här kommer ett test av bästa öl att handla till jul samt recept på mumma.

Klassiska julöl Julöl är i många fall vanliga överjästa ale eller mörka lager med ny julig etikett. Många bryggerier kryddar dock sin julöl lite extra. En del julöl är så smakrika att du kan skippa julmaten och njuta julölen helt på egen hand. Kanske ett alternativ om du tröttnat på den söta glöggen.

Mjöd och öl har länge hört ihop med festligheter här i norra Europa. Under medeltiden började man "dricka jul" som det kallades. Då var det status att visa upp mat och dricka i rikliga mängder. Självklart fanns rikligt med öl till julen - ofta en mörkare, smakrik och överjäst öl. Dagens öl med jul-etikett är en modern sak. En trend startad av Falcon i början på 80-talet.

Runt tre miljoner flaskor säljs varje år. De flesta är halvmörka, lätt söta och medelfylliga med rostade toner. Det finns många andra öl i samma stil utan ordet jul, winter eller christmas på etiketten som passar minst lika bra till julmaten. Men en julig etikett gör ju sitt till på julbordet och inte minst för försäljningen.

Systemet svämmar över av nya öl
För den ölintresserade finns numer många både svenska och utländska goda julöl från såväl mindre som större bryggerier. Nya spännande microbryggerier såväl som större bryggerier hittar ut till Systembolagets hyllor.

Val av öl till julmaten
Smakrik dryck som fyllig öl passar till smakrik och fyllig mat - en regel som funkar fint i juletid. Men även en ljusare lageröl med friskare och något bitter smak passar till många julrätter - kanske bäst till lutfisken samt som kontrast till sill, kål och fylligare rätter. Valet är givetvis en personlig smaksak. En del av julölen är mycket fruktiga och smakrika. De passar kanske bäst att njuta som de är - kanske till nötter, fikon, dadlar före maten eller till julgodiset efter julbordet.

Mumma kan blandas lite som man vill. Vanligt är mörk öl, starkvin, sprit och sockerdricka i olika varianter. Kryddor som kardemumma, kanel och ingefära kan du också ha i. Prova dig gärna fram till en egen favorit. Mumma passar till nötterna, före maten eller till lutfisken. Mumma finns också att köpa färdig. Här är några recept på hemgjord mumma:

Hemgjord mumma Blanda din egen mumma av öl, porter, portvin och sockerdricka samt toppa med riven citron. Vill du ha en starkare mumma kan du ha i brännvin, gin eller annan starksprit.

Julmumma mumma
Hemgjord julmumma med öl, portvin, madeira, sockerdricka och porter eller mörkt julöl. Blanda egen mumma till jul. Mumma kommer som en räddaren i mörkret när glöggen klibbat fast i tomteskägget.

Klassisk mumma
Recept på klassisk mumma till jul med porter, julöl, vitt vin och sockerdricka.

Mumma med brännvin
Mumma med brännvin är en riktig stark mumma för törstiga tomtar.

Mumma med gin
Mumma smaksatt med gin, kardemumma, julöl, porter och sockerdricka. En stark och smakrik julmumma. Se till så att alla ingredienser är kalla.

Mumma med starkvin
En god mumma med starkvin till jul. Madeira, porter, sockerdricka och mörkt öl ska vara kallt när du blandar mumman.

Julöl Några av mina favoriter till julbordet. Välj typ av öl efter vad du gillar för smak. Mörk fyllig lager med låg beska som Wisby Julbrygd och Samuel Adams Winter lager. Eller välj ännu mörkare öl likt porter. På andra sidan skalan är de med mer humle och beska ex. Oppigårds winter ale. 

Tips på julöl.  

Några urval från Systembolagets utbud. OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp.

Nils Oscar Kalasjulöl 330 ml        19.90
Mellanmörk lager. Prisvärd. Nyanserad, humlearomatisk doft med inslag av malt, vörtbröd, aprikos och apelsin. Nils Oscar bryggeri.

Electric Nurse Winter brown ale   33 cl       24.90
Fyllig och smakrik mörk lager som passar utmärkt till julbordet. Dugges Ale- och Porterbryggeri. 

Wisby Julbrygd    330 ml       19.90
Mörk lager med balanserad beska samt klassiska julsmaker som kryddnejlika och citrus. Bra pris. Gotlands Bryggeri.

Jämtlands Julöl 330 ml            22.90
En trotjänare år från år. Fruktig, humlearomatisk ale med smak likt vörtbröd, kryddor och bittra toner som grapefrukt. Jämtlands bryggeri.

Oppigårds Winter Ale      330 ml        27.90
En öl för dig som gillar riktigt besk ale med massor av smak av aromatisk humle. Inslag av knäck och apelsin. Oppigårds bryggeri.

Några fler julöl som lätt slinker ner: 

Sigtuna Dark strong winter ale  32.90
Riktigt stark öl med 9,3%. Matig ale med choklad, kavring och maltiga toner. 

Slottskällans Winter Eko    330 ml            24.20
En mörk lager med rostade, nötiga och rökiga toner. Ekologisk.

julol-nils-oscar Ett säkert kort varje år - julöl från Nils Oscar. Ett av många duktiga svenska mikrobryggerier.

Nisse Julöl      330 ml            19.860
Mycket fyllig och smakrik ale med brända toner samt apelsin och ingefära i smaken. Gamla Slottskällans Bryggeri.

Bästa utländska julöl:

Mikkeller Drink'in the snow   330 ml       30.30
Maltig halvbesk med lite sötma som passar till julmaten. 

Pere Noël 33 cl 26.40
En belgisk ljusare fruktig julöl. God smak av citrus.

Hibernation Ale  31.60
En god amerikansk ale från mindre bryggeri med julkryddor i smaken.  Great Divide Brewing, USA

Julöl Mikkeller Mikkeller från Köpenhamn är kända bland många ölälskare. Förra årets julöl Santas Little Helper är bytt mot Drink'in in the Snow. Til Fra Via - med etikett där du själv kunde fylla i namn till mottagaren på etiketten - är också borta. I år finns en glutenfri julöl som de kallar Christmas Wish. Samuel Adams Winter Lager     355 ml        19.90
Prisvärd. Nyanserad, fruktig mörk lager med balanserad sötma, inslag av humle, apelsin, torkade aprikoser, ingefära och knäck. Boston Beer. USA.

Anchor Christmas Ale     355 ml        25.90
Nyanserad, humlearomatisk, rostad kryddig öl med inslag av vörtbröd, ingefära, kaffe och malt från klassiska Anchor Brewing Company, San Francisco, USA.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale     750 ml        59.90
Fruktig ale på stor flaska med viss sötma, inslag av banan, aprikos, smörkola och humle. Rätt stark - 7,5% och tyvärr ej så prisvärd. Carlsberg Danmark.

Några fler goda utländska julöl som också funkar fint på julbordet:

Mikkeller Christmas Wish     330 ml     26.40
Glutenfri god öl. Mycket smak av bitter humle och citrus. Mikkeller, Danmark. 

St Peter's Winter Ale     500 ml        31.50
Smakrik, knäckig ale med tydligt rostad karaktär, inslag av mörk choklad, kaffe och lakrits. St Peter's Brewery. Storbritannien

Shepherd Neame Christmas Ale     500 ml        28.90
Fruktig öl med tydlig beska samt inslag av bränt socker, aprikos och ingefära. 7%. Shepherd Neame. Storbritannien.

Övriga alternativ till julöl:

Julcider
Rekorderlig julecider   500 ml   16.40
Gillar du inte beska öl utan söt och snäll cider är Rekorderlig Julecider som gjord för dig med kanelsmak, vanilj och äpplen i ett. Som flytande äppelpaj.

Cidre Biologique     750 ml    49,00 kr
Mycket prisvärd cider från Normandie som du kan servera kyld till all julmat jag kan komma på. Inte en uttalad juldryck men gillar du fransk friskare och mustigare cider så är dessa utmärkta och mycket prisvärda. Funkar fint och friskar upp till fet julmat. Du kan även välja en annan fransk cider ex. Boulard Cidre de Normandie.  

Mumma
Falcons Julmumma       500 ml      18.50

Systemets enda färdigblandade mumma. Grunden är mörk lageröl med smak av julkryddor. Carlsberg. Du kan lätt blanda egen klassisk mumma med porter, julöl, vitt vin och sockerdricka.

Sök på Systembolagets efter julöl för fler sorter ur sortimentet av julöl >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer