Hemgjorda pommes frites eller tempura - lyckas med fritering hemma

Frityrrecept på kors och tvärs. Allt om att fritera med klassiker som tempura, pommes frites, frityrsmet och friterad banan.

Tempura frityrrecept Fritera mera! Fram med oljan och börja fritera själv. Skippa köpta pommes - laga egna istället. Prova tempura, falafel, langos, struvor, fish'n chips, friterad banan och allt annat gott från frityrgrytan.

Friterad mat blir knaprig och frasig. Pommes frites, frityrsmet och panering trivs i den heta oljan. En kastrull med lock, olja och ett viss mått försiktighet är egentligen allt man behöver. Men fettet då? Ja, med en i övrig varierad kost och motion kan man visst ta fram fritösen ibland. Här hittar du recept på frityrsmet och paneringar, tempura, falafel, langos, struvor, fish'n chips, friterad banan, lökringar, pommes frites, klyftpotatis och mycket mer.

Fritös eller frityrgryta?
Till fritering behöver man egentligen ingen dyr frityrmaskin eller fritös - men det blir enklare och säkrare. Man kan använda en kastrull att fritera i också. Eller en wok. Ett lock ska man ha om oljan blir för het för då kan den fatta eld. Kväv då elden med locket. Försök ej släcka med vatten - då exploderar oljan. En digital stektermometer i oljan är bra att mäta temperaturen med. Frityrmaskinerna har fördelen att de har ett lock, inbyggd termometer och ofta timer. Vilket gör det lättare att hålla reda på temperaturen - som ska vara cirka 180 - 190 grader - samt tiden man friterar. Fritöser frityrmaskiner finns från 400 kronor och uppåt.

Friteringens historia
Mycket friterad mat verkar ha spridits av holländare och portugiser. Så är fallet med tempura i japan. Kanske lärde sig också kineserna av dessa handelsresande. I Holland är klassikern "moules frites" alltså musslor och pommes. I England är det "fish and chips", som blev vanligt i slutet på 1800-talet. Grytor med kokande olja friterade pommes och panerad fisk till arbetarna i varje hörn. Utan fish and chips hade nog den engelska industrialismen dött av näringsbrist.

Är oljan varm nog?
Friterar man i kastrull är brödtestet ett alternativ till termometer. Man provar med att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den snabbt gyllenbrun är oljan lagom het. När oljan värms "knäpper" den. Det är vatten som avdunstar när temperaturen stiger mot 100 grader. Några tips:
Oljan ska vara 180-190 grader varm.
En digital termometer är användbart att lägga i oljan om du använder en kastrull.
• Lägg inte för mycket i oljan på en gång utan fritera lite i taget och lägg upp på en bricka med hushållspapper att rinna av. 
• Tänk på att ha rätt värme när du börjar fritera samt att värmen sjunker när du lägger i det du ska fritera - så ha högsta värme på efter du lagt i det du ska fritera. Sedan kan du sänka värmen eller flytta kastrullen från värmen i slutet när du plockar upp det friterade eller mellan omgångar av fritering så att inte oljan blir för varm.

Tänk på säkerheten när du friterar
Fläkten bör inte vara på även om det ångar mycket. Olja följer med vattenångan upp i fläkten och kan antändas om oljan i fritösen skulle fatta eld. Öppna ett fönster och vädra istället. Häll aldrig vatten i fritösen om oljan fattar eld. Då sprids den brinnande oljan med vattnet som genast avdunstar explosionsartat. Lägg istället på ett lock eller ugnsplåt och kväv elden. Ha också en kökshandduk att släcka med om oljan skulle börja brinna på spisen. Fritera aldrig med barn i närheten.

Tempura Tempura är en japansk rätt med lätt och elegant friterade grönsaker, fisk, skaldjur och svamp som doppas i ljus soja blandat med lite risvinäger och socker.

Val av frityrolja
Välj en vegetabilisk olja. Rapsolja eller solrosolja är billig och neutral i smaken. Oljan kan användas flera gånger. Ibland kan den behöva silas. Ett undantag kan vara om du friterat fisk och oljan fått fisksmak. Då är det kanske inte så gott att fritera annat än fisk oljan igen då det får fisksmak då. Till bakverk används ofta kokosfett.

Friterad mat och hälsa
Friterad mat är fet. Använd vegetabilisk olja som har en nyttigare fettsammansättning. Din diet bör inte domineras av friterad mat. Tänk på att exempelvis stekt potatis kan suga upp allt fett (då ofta smör med mättat onyttigt fett) du tillsatt till pannan. Många gånger blir stekt potatis därför mer onyttigt än exempelvis pommes frites.

Friterade fetaostfyllda trianglar
Gott som tilltugg, plockmat eller på buffé.

Tempurasmet
En japansk frityrsmet som blir tunn och knaprig. Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.

Tempura
Friterade grönsaker och fisk med dip.

Dipp till Tempura
Dippen är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära. Eventuellt kan man bara ha ljus japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till.

Falafel
Falafelrulle med tabbouleh. Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.

Langos
Laga hemgjorda langos. Langos är goda som ex. förrätt. Fritera egna ungerska langos och toppa med det du gillar.

Friterat fläsk i sötsur sås
En kinesisk klassiker. Som fläsk kan du ta stekfläsk, kotlett eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också men blir lite torrt.

Hemlagade Pommes Frites Hemlagade Pommes Frites blir mycket goda och knapriga. Gott till hamburgare, grillat, kött, fisk, kyckling, stekt ägg eller musslor - ja till det mesta. Oljan kan du sila och använda flera gånger.

Panerad fisk i engelsk stil - Fish'n Chips
Fish'n chips är panerad fisk med pommes frites. Gott att fritera är torsk eller annan vit fisk.

Hemgjorda Pommes frites
Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte.

Tjocka Pommes Frites
Friterade knapriga tjocka pommes frites. Friterad potatis är gott till det mesta som grillat, fisk, kyckling, hamburgare osv.

Musslor i vitt vin: Moules marinièrs
Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller friterade pommes frites som i Belgien.

Klyftpotatis
Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.

Frityrsmet - fluffig kinesisk frityrsmet
En fluffig kinesisk frityrsmet till fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar.

Att dricka till tempura och friterad mat
Tempuran blir inte så oljig och grönsakerna lättar upp. En frisk lager släcker törsten medan ett vitt torrt till halvtorrt vin passar bättre att sitta och sippa på. En torr cider är också ett utmärkt val. Fisk å chips är fetare och kräver mer dryck att skölja ner med. Därför faller valet på halvmörk Ale eller ljus lager med rejäl beska. Fråga på bolaget.

Struvor
En struva är en ett friterat bakverk i form av en julstjärna som får formen av ett struvjärn. Fritera i kokosfett i 180 grader.

Friterad banan
Friterad banan som är en klassiker med vaniljglass. Ringla lite sirap över den friterade bananen.

Friterad banan Friterad banan med glass och sirpa. En riktig klassiker på kinakrogen och på festivaler - prova att laga den själv - det blir mycket gott.

Fler frityrrecept och tips:

• Friterade svartrötter eller rödbetor passar både som garnityr eller till förrätter. Skär i bitar, halvera eller klyfta. Förkoka i 100 grader cirka 5 minuter. Ta upp på och låt rinna av på hushållspapper. Fritera sedan i 2 minuter på 180 grader. Servera med parmaskina, smulad getost och några droppar flytande honung.

Friterade kycklingstrimlor med sötsur sås till ris eller med aioli och pommes frites. Skär kycklingfiléer i strimlor, torka av, vänd i mjöl och doppa i frityrsmet (se fisk å chips). Fritera 3-4 minuter.

Friterade vårrullar. Gör en fyllning av lika delar kokta glasnudlar, fint skuren fräst kål, svamp och grönsaker samt eventuellt lite fräst fläskfärs eller räkor. Lägg 4-5 msk fyllning på nedre halvan av ett blad filodeg (cirka 20 X 30 cm), pensla kanterna med lite ägg, rulla nedifrån, vik in kanterna, fortsätt rulla till en dolme. Fritera 3-5 minuter på 180 grader. Servera med söt chilisås och soja att dippa i.

Friterade lökringar med aioli. Skala lök och skär i 0,5 cm breda ringar. Panera i mjöl med salt, vänd dem sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Fritera i 180 grader. Servera med vitlöksmajonnäs (aioli). Du kan också fritera på enkelt vis i bara mjöl eller med riktig frityrsmet.

Friterade bläckfiskringar. Fritera som lökringar ovan.

Friterade potatisbollar - Pommes Williams eller Pommes Duchesse. Serveras som potatistillbehör. Koka potatis, häll av vattnet noga och låt den ånga av. Salta och peppra samt tillsätt riven muskot. Örter, riven parmesan eller hackad svamp är också gott i. Stöt potatisen till ett mos. Tillsätt cirka två äggulor och två till fyra msk mjöl per liter mos under omrörning. Medan moset är varmt kan det formas till päron, bollar eller strutar. Dessa paneras sedan i mjöl, ägg och ströbröd. Testa att fritera en panerad boll först i 180 grader. Spricker den ska det i mer ägg och mjöl i potatisen.

Friterade potatisskal. Skrubba potatisen först. Skär med en skalkniv bort stora sidor av skalet. Fritera som pommes frites. Mitten kan du använda till något annat.

• Friterade potatishalvor eller klyftor. Fritera som pommes frites. Kan toppas med onyttigheter som ost och baconbitar samt serveras med gräslöksgräddfil.

• Friterade aubergineskivor (eller äggplanta). Använd tempurasmet och servera med tzatziki.

• Friterad ost camembert med hjortronsylt. En klassiker med brie eller camembert. Men man kan också välja en hårdost som västerbotten eller liknande. Panera cirka 3X3 cm stora ostbitar i mjöl, ägg och ströbröd två gånger. Fritera någon minut i 180 grader.

• Friterad glass. Gör kulor av glass. Lägg upp på bricka och frys i en timme. Ta ut och rulla dem i smulor av kex (förslagsvis Mariekex eller Digestive). Frys in dem ytterliggare en timme. Nästa omgång rullas de i ett uppvispat ägg med en msk mjölk, sedan kvickt i smulorna och tillbaks till frysen en timme. Värm oljan till 220 grader. Fritera glassbollarna 4-6 i taget i 10-15 sekunder (på varje sida) och servera direkt. Friterar man längre eller på för låg värme så hinner glassen smälta. Servera med chokladsås eller bär.

Alla Receptfavoriters recept på friterad mat hittar du här >>

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer